Foto: google.maps, video. Kremlin.ru/Handout via REUTERS, REUTERS/Stringer,Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Za samo nekoliko sati, Vagnerov konvoj će stići do oboda Moskve, glavnog grada Rusije. Šef Vagnera Jevgenij Prigožin okrenuo se protiv ruskog vojnog vođstva i praktično im objavio rat. Prvo je zauzeo gradove na granici sa Ukrajinom, a onda saopštio da kreće i na Moskvu. U međuvremenu, ruska vojska priprema odbranu grada - mitraljeze, rovove, veliki broj jedinica i zamki za besne Vagnerovce.

Prigožin je još sinoć optužio rusko ministarstvo odbrane za namerni napad na njegove snage, zbog čega je otkazao poslušnost.

On je rano jutros krenuo u napad i zauzeo gradove Rostov i Voronjež, u blizini granice sa Ukrajinom. Ruska vojska je odmah poslala svoje snage u Rostov, a tamo su navodno stigli i vojnici lidera Čečenije Ramzana Kadirova, koji je osudio Prigožinove poteze.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nakon uličnih borbi, eksplozija i pucnjava, konvoj Vagnerovaca krenuo je ka Moskvi. Prigožin je besno rekao da će do kraja isterati svoju misiju, a ubrzo se oglasio i Vladimir Putin.

On je u vanrednom obraćanju rekao da je čin Vagnera izdaja i obećao da će se Rusija braniti. Pojedini mediji sugerisali su da je on otišao iz Moskve, ali te informacije nisu zvanično potvrđene.

Kako bi usporili Vagnerov konvoj, ruski vojnici su ga granatirali i raznosili puteve, ali je ipak stigao do oblasti Lipec, na oko 400 kilometara od Moskve.

Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia, Twitter

Odatle, napredovali su još 100 kilometara i prema poslednjim informacijama, nalaze se na oko 300 kilometara od glavnog grada Rusije. Ipak, već neko vreme nema izveštaja o napretku Vagnerovog konvoja.

U međuvremenu, Moskva se priprema.

Tvrđava oko Moskve

U jeku iščekivanja, gradonačelnik Moskve rekao je da je situacija teška. On je pozvao građane da ne izlaze na ulice, javne zgrade su evakuisane, a institucije obezbeđene.

Foto: REUTERS/Stringer

Ruski vojnici su navodno postavili mitraljez na ulazu u Moskvu, a fotografije je objavio ruski list Vedomosti.

List je izvestio je da je mitraljez postavljen na jugozapadnom rubu grada.

Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe SVR, rekao je da je jasno da je propalo ono što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Istovremeno, na ulicama Moskve navodno se nalazi veliki broj oklopnih vozila, postavljeni su vojni punktovi i zaštitna ograda oko svih institucija.

Vojska paralelno postavlja jedinice na obode grada, naročito oko auto-puta kojim se kreće Vagnerov konvoj. Prema pojedinim navodima, kopaju se rovovi oko Moskve. Zasad je neizvesno kada da li će i kada konvoj stići do oboda Moskve, ali je objavljeno da Vagner ima oko 25.000 vojnika, dok Kremlj raspolaže sa njih 800.000.

Sva dešavanja iz Rusije možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar