Ukoliko se ne ublaže trenutne napetosti, Pjongjang bi, otprilike u vreme novembarskih predsedničkih izbora u SAD, Vašingtonu mogao da pošalje "božićni poklon" u vidu velike provokacije u znak protesta zbog zastoja u pregovorima o nuklearnom programu, tvrdi jedan južnokorejski ekspert.

Kako podseća agencija Jonhap, Severna Koreja je prošle godine uputila upravo takvu, još neostvarenu pretnju, što je dovelo do spekulacija da bi mogla biti reč o lansiranju novog interkontinentalnog balističkog projektila ili probi nekog drugog strateškog naoružanja.

Gnevan zbog pojavljivanja propagandnih letaka u kojima pojedinci koji su prebegli iz Severne u Južnu Koreju kritikuju severnokorejskog lidera Kim Džong-una, Pjongjang je pojačao napetosti između dve zemlje dizanjem u vazduh jedne kancelarije za vezu i pretnjom da će preduzeti niz vojnih poteza, podseća agencija.

„Ako se trenutnim napetostima između dve Koreje ne budemo pozabavili kako treba, Severna Koreja bi mogla da pošalje “božićni poklon“ koji je pomenula ranije“, kaže taj stručnjak za pitanja Severne Koreje, ističući da bi Seul trebalo da pokuša da spreči dalju eskalaciju tenzija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar