Vakcina Moderna
Vakcina Moderna Foto:EPA-EFE/TAMAS VASVARI

Buster doza Moderan vakcine značajno podiže nivo antitela koja mogu potpuno zaštite od novog soja koronavirusa omikrona, objavila je kompanija danas, a prenosi "Njujork tajms".

Pročitajte još:

Rezultati kompanije Moderna pokazuju da je buster doza od 50 mikrograma – polovina doze koja je data za primarnu imunizaciju – povećala nivo antitela za oko 37 puta posle 29 dana.

Puna doza od 100 mikrograma bila je još snažnija, podižući nivo antitela oko 83 puta 29 dana nakon što je vakcina promnjenja u poređenju sa nivoima antitela pre buster doze, saopštila je Moderna, piše „Njujork tajms“.

Obe doze su izazvale neželjene efekte uporedive sa onima koji su viđeni nakon primarne serije sa dve doze.

Rezultati su zasnovani na laboratorijskim testovima koji ne obuhvataju čitav spektar imunološkog odgovora organizma na virus. Podaci nisu objavljeni ili pregledani od strane nezavisnih stručnjaka, ali Moderna je saopštila da će podaci uskoro biti postavljeni na internet.

Kako je saopšteno, Moderna planira da početkom sledeće godine testira buster dozu vakcine koja je specifična za Omikron varijantu.

„Kako bi odgovorila na ovu visoko prenosivu varijantu, Moderna će nastaviti da unapređuje vakcinu prilagođenu borbi protiv omikrona“, rekao je Stefan Bankel, vlasnik kompanije.

Farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek objavile su ranije ovog meseca da buster doza njihove vakcine takođe povećava nivo antitela protiv omikrona.

BONUS VIDEO: Dr Predrag Đurić: Omikron soj nam je još uvek nepoznanica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare