Moćni nemački tenkovi "Leopard 2" postali su najveća želja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja, kako se čini, neće biti uskoro ostvarena. Naime, da bi se to dogodilo neophodno je da Berlin, kao ekskluzivni distributer ovog oružja koje može da promeni tok rata to i odobri - što Nemačka uspešno izbegava već nedeljama unazad. Zbog toga se postavlja pitanje da li su ovi tenkovi zaista toliko moćni i da li bi mogli da nanesu Rusiji fatalne gubitke?

Da Ukrajina ne može da računa na potpunu podršku Berlina postalo je jasno nakon sastanka u vojnoj bazi Ramštajn na kom su učestvovali predstavnici 50 zemalja. Tada je Nemačka pronašla prečicu i po ko zna koji put se izvukla iz „vruće“ diplomatske situacije.

Naime, Nemačka se nedeljama nalazi pod rastućim pritiskom od više svojih evropskih suseda da odobri isporuku tenkova Leopard nemačke proizvodnje. Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je tokom prethodnih dana da će administracija nakon sastanka dati jasnu i nedvosmislenu odluku po ovom pitanju.

Foto: EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Međutim, to se nije dogodilo. Pistorijus je rekao da nije doneta odluka o tome da li borbeni tenkovi Leopard mogu biti isporučeni Ukrajini.

Ipak, nije u potpunosti ubio nadu Zelenskog. Rekao je da je zadužio svoje ministarstvo da ispita zalihe raspoloživih tenkova. Ovo je najbliže što se nemačka vlada do sada približila slanju tenkova, i samim time posrednom učestvovanju u ratu.

Naravno, ovo je daleko od onog što se očekivalo. Naime, pre nekoliko dana visoki nemački zvaničnici su izjavili da zemlja neće dozvoliti saveznicima da isporučuju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu – osim ako SAD ne pošalju svoje. U tom slučaju će poslati i one iz svojih rezervi.

Nekoliko dana kasnije, SAD su rekle da će ih poslati, a Poljska je i zvanično zatražila dozvolu Nemačke da Ukrajini pošalje tenkove.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Šta je moćni Leopard 2?

Ukrajina želi ove tenkove pre svega jer se radi o jednim od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Foto: Printscreen Ap/Video

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Takođe, može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Kada je reč o količini granata koje nosi u sebi, 42 – 15 se nalaze u kupoli, a ostale u trupu tenka.

Pored toga, poseduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stoga je jasno da bi ovo oružje itekako moglo da našteti ruskoj vojsci.

Korišćen na Kosovu

Inače, ovo oružje korišćeno je i na srpskoj teritoriji – na sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pročitajte još:

To nije novost, obzirom da ga NATO koristi godinama. Pored toga, decenijama ga koristi i nemačka vojska, kao i vojske brojnih drugih evropskih zemalja, Kanade i Indonezije.

Takođe, korišćen je i u većim sukobima poput onih u Avganistanu i Siriji.

BONUS VIDEO Srušio se ukrajinski helikopter 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare