Foto: Shutterstock

Indija planira da stvori sopstvenu svemirsku stanicu do 2035. i da pošalje svog astronauta na Mesec do 2040. godine, rekao je indijski premijer Narendra Modi na sastanku posvećenom utvrđivanju planova te zemlje za istraživanje svemira, saopštio je danas njegov kabinet.

Modi je rekao da, na osnovu uspeha indijskih svemirskih inicijativa, uključujući nedavne misije „Čandrajan-3“ i „Aditja L1“, ta zemlja sada mora da teži novim i ambicioznim ciljevima, uključujući uspostavljanje indijske svemirske stanice do 2035. i slanje prvog Indijca na Mesec do 2040. godine, prenose RIA Novosti.

Foto: AP/video

U saopštenju se ističe da je premijer podstakao i indijske naučnike da rade na međuplanetarnim misijama koje bi uključivale orbiter za Veneru i lender za Mars.

Tokom sastanka, Indijska svemirska administracija dala je sveobuhvatan pregled misije Gaganjan sa ljudskom posadom.

„Učesnici sastanka ocenili su spremnost misije, potvrdivši njeno pokretanje 2025. godine“, saopštio je kabinet premijera.

Pročitajte još...

Indijski premijer Narendra Modi je u decembru 2018. odobrio misiju pod nazivom Gaganjaan da samostalno pošalje nacionalnu posadu u orbitu.

Letelicu sa ljudskom posadom razvija Indijska organizacija za istraživanje svemira.

Uređaj ima masu od 8,2 tone, od čega je 5,3 tone useljiva kapsula. Dizajniran je za tročlanu posadu i potencijalno je sposoban da pristane sa orbitalnom stanicom.  Uređaj će moći da radi u orbiti na visini od 400 kilometara najmanje tri dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar