Foto:Marko Lukunic/PIXSELL; Marko Prpic/PIXSELL

Iako se činilo da je triler zvani "Agrokor" okončan oslobađajućom presudom Ivici Todoriću, ispostavilo se da drama ipak ima još nekoliko činova. Najnovija predstava počela je jutros, kada su sa spuštanjem zavese uhapšene žene koje su, kako se čini, godinama čvrsto stajale iza Todorića.

U jutrašnjoj akciji hrvatskog USKOK-a uhapšena je bliska saradnica Ivice Todorića i druga najmoćnija žena Agrokora – Piruška Canjuga. Lisice na rukama i zatvorska ćelija nisu novo iskustvo za Canjugu, koja je zbog afere Agrokor već hapšena 2017. godine. Ovog puta će, međutim imati društvo u pritvoru, i to Mirele Alerić Puklin, bivša zamenica zagrebačkog županijskog državnog tužilaštva. Alerić Puklin sumnjiči se da je tokom trajanja suđenja Ivici Todoriću odavala poverljive informacije upravo Piruški Canjugi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Piruška Canjuga je bivša članica uprave Agrokora, a njen suprug Zlatko Canjuga bio je savetnik hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Optužbi u slučaju „Mali Agrokor“ oslobođena je u oktobru prošle godine, zajedno sa vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.

Ona je na optuženičkoj klupi i u slučaju „Veliki Agrokor“, glavnom predmetu protiv Todorića i njegovih saradnika, koji su Agrokor oštetili za oko 2,3 milijarde evra.

Sa druge strane, Mirela Alerić Puklin je tužiteljka poznata po predmetu Agrokor. Prethodne godine njen muž našao se na meti USKOK-a, obzirom na četiri miliona kuna koje su pronađene u njegovom posedu. Tužiteljka je zbog muževljevog skandala morala da podnese ostavku, ali je ubrzo dočekala i svoj.

Tužiteljka „pomagala“, pa je optužnica pala

Iako za sada nema zvaničnih informacija, bivša tužiteljka je Canjugi odavala tajne vezane za predmet Agrokor. Policija je tokom istražnih radnji pronašla materijalne dokaze koji su dodatno pobudili sumnju da je reč o „pomoći“ koju je Alerić pružala osumnjičenima u slučaju Agrokor, saznao je Jutarnji list.

U međuvremenu, tužilaštvo je povuklo optužnicu protiv Todorića i njegovih saradnika, kako bi u narednom periodu bolje razmotrilo slučaj. U pitanju je, naravno, činjenica da je slučaj kompromitovan zbog ilegalnih radnji tužiteljke Alerić.

„Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu povuklo je danas optužnicu podignutu 14. aprila 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih dela protiv gospodarstva i kaznenih dela krivotvorenja. Državno tužilaštvo povuklo je optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari“, saopšteno je iz tužilaštva.

Verna ratnica Ivice Todorića

Canjuga poreklo vodi iz Glavica, mesta odakle je na političku scenu stupio i hrvatski predsednik Zoran Milanović. Uprkos diplomi sa Agronomskog fakulteta, devedesetih godina u javnosti je bila poznata kao supruga Zlatka Canjuge, savetnika tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

Ivica Todorić Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom nakon zaposlenja u Agrokoru, gde se ostvarila kao članica upravnog odbora, i ono najvažnije – osoba od poverenja Ivice Todorića.

U periodu tog uzajamnog poverenja, oni su prema navodima optužnice proneverili milijarde evra. Iako je i sama bila na optuženičkoj klupi, uradila je sve da tokom trajanja suđenja pomogne prvooptuženom Todoriću, što je na kraju dovelo do još jednog putovanja u zatvorsku ćeliju.

Todorić: Kraj korumpirane vlasti

Nakon povlačenja optužnice u slučaju Agrokor, oglasio se prvooptuženi i nekadašnji vlasnik te kompanije Ivica Todorić i poručio da je korupmpiranoj vlasti i premijeru Andreju Plenkoviću da je došao kraj.

Ivica Todoric
Ivica Todorić Foto:BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

„Opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj“, naveo je Todorić, uveren da je do povlačenja optužnice došlo da bi se prikrila blamaža Županijskog državnog tužilaštva u predmetu Agrokor. Bivši vlasnik kompanije nije pominjao tužiteljku koja se suočava sa optužbama da je pomogla lično njemu, ali ni nekadašnju desnu ruku Pirušku Canjugu.

„Kao što sam u brojnim javnim istupima od 2017. godine i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje porodice i saradnika koja je danas povučena nema nikakve veze s realnošću i stvarnim stanjem i obično je smeće, a kako se dokazima kojima smo u posedu i potvrdilo – napravljena je protivzakonito, na kriminalu“, poručio je Todorić.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar