Foto: EPA EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja je slična ili čak gora od one koja se dogodila tokom globalne finansijske krize 2008-2009, godine, izjavila je večeras direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, prenosi Itar tas.

Sada je svima jasno da smo ušli u recesiju, koja je podjednako strašna ili još gora nego u 2009. godini. Očekujemo oporavak 2021. godine, značajan oporavak, ali samo ako se uspemo nositi sa virusom širom sveta i sprečiti probleme sa likvidnošću, rekla je ona na video brifingu za novinare.

Georgijeva je pozvala međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na zemlje sa velikim dugom sve dok to ne preraste u ozbiljan problem.

Prema njenim rečima, Velika Britanija, Kina i Japan su već obećali da će pomoći najsiromašnijim zemljama na svetu.

Želimo da osiguramo da zemlje dobiju pristup finansiranju što je pre moguće, rekla je ona.

Organizacija, kako je rekla, razmatra korištenje preventivnih zajmova za stvaranje zaštitnih mehanizama u slučaju novih negativnih posledica krize, kao i raspodelu likvidnih sredstava.

Primili smo mnogo zahteva za finansiranje u hitnim slučajevima kada je reč o posledicama korona virusa, dodala je Georgijeva, koja ukazuje da je tržištima u usponu potrebno 2,5 milijarde dolara za finansiranje borbe protiv koronavirusa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram