Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu očekivanog ovogodišnjeg rasta privrede SAD i predvidja da će biti najveći za 25 godina.

Godišnjem izveštaju o SAD, objavljenom u četvrtak, MMF kaže da“privredni rast 2021. treba da bude oko sedam odsto što je najviše u jednoj generaciji“.

U aprilu je MMF predvidjao privredni rast SAD od 6,4 odsto za ovu godinu.

Ta institucija sa sedištem u Vašingtonu ocenila je ekonomski oporavak SAD kao „izuzetan“ posle istorijske recesije 2020. godine izazvane pandemijom kovida-19.

MMF takodje ocenjuje da su „umereni“ rizici za rast, odbacujući zabrinutost zbog ubrzanja inflacije.

„Ekonomski pokazatelju nagoveštavaju da ostaje usporavanje tržišta rada, što treba da ublaži pritisak na plate i cene“, navela je organizacija.

MMF smatra da je pandemija kovid-19 i dalje glavna opasnost za američku privredu.

„Priroda pandemije promenila se na svetskom nivou, nove varijante virusa cirkulišu naširoko i bilo je promena u hospitalizacijama i smrtnosti u SAD na uštrb mladih Amerikanaca“, navela je organizacije izrazavajući žaljenje što se vakcinacija usporava u SAD-u iako su vakcine na raspolaganju.

MMF je pozdravio ekonomske mere demokratskog predsednika SAD Džozefa Bajdena radi podrške privredi, posebno ogroman budžetski plan pomoći od 1.900 milijardi dolara, direktnu pomoć domaćinstvima i izuzetne nadoknade za nezaposlenost.

Fond zasniva predvidjanja na pretpostavci da će Kongres ove godine usvojiti plan investicija u infrastrukturu i plan pomoći porodicama.

Fond je pozvao administraciju Džozefa Bajdena da ukine kaznene carine koje su uvedene za vreme Donalda Trampa, koje smatra zabrinjavajućim, kao i brojne izmene u trgovinskoj razmeni uvedene tokom Trampove četiri godine.

Posebno ukazuje na zadržane carine za čelik i aluminijum, mašine za pranje, solarne panele, kao i čitav niz proizvoda uvezenih iz Kine.

Izgleda, kako navodi MMF, da Vašington i dalje želi prioritet za domaće, američke proizvode na tržištu, u skladu s politikom „Kupujte američko“, uvedenom za vreme prethodne administracije. „Tu politiku treba preispitati“, naveo je MMF.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar