Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

„Ako Redžep Tajip Erdogan ponovo pobedi, život će biti noćna mora za sve nas“, rekao je Perit, 23-godišnji istanbulski student. On je bio u zatvoru i proveo skoro dva meseca u samici zbog učešća u protestu na prestižnom Univerzitetu Bogazici zbog imenovanja provladinog dekana.

Perit je ranije glasao samo jednom, a njegovi prijatelji Sude i Emru su među pet miliona glasača koji prvi put glasaju i koji ne poznaju nijednog drugog turskog lidera osim Redžepa Tajipa Erdogana.

Život mladih u Turskoj postaje sve teži, požalio se Emru, ukazujući na rastuću inflaciju od trenutno 44 odsto prema zvaničnim podacima.

„Ne možete sebi priuštiti samo učenje, već morate i da dobijete posao sa punim radnim vremenom da biste preživeli“, naveo je.

Kao i njeni prijatelji, Sude planira da glasa za opoziciju na nedeljnim predsedničkim i parlamentarnim izborima, prenosi BBC.

„Ne osećam se bezbedno za izražavanje svojih emocija ili mišljenja. Jer kad god to učinim, napadnuta sam“, rekla je ona. Ona je ranije ove godine osuđena na uslovnu kaznu zatvora od 12 meseci zbog učešća na protestima na Univerzitetu Bogazici.

Perit veruje da je nakon 20 godina Erdogana i njegove AK partije na vlasti došlo vreme za promene.

„Dve decenije je toliko dugo da se promeni mentalitet ljudi: razumevanje ljudi za demokratiju i ljudska prava. Ako Erdogan ponovo pobedi ovo bi mogli da budu naši poslednji izbori. Režim bi se mogao promeniti“, rekao je.

Izborna trka je veoma tesna i predsednik Erdogan se suočava sa najvećim izazovom do sada od opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, koji predstavlja blok od šest stranaka i koji je takođe obezbedio podršku više opozicionih grupa.

Milioni onih koji glasaju prvi put čine skoro 8 odsto biračkog tela, a mnogi u Turskoj ih vide kao najveću grupu neodlučnih birača.

Za Saliha (20) izbor nije mogao biti jasniji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

„Mislim da je Redžep Tajip Erdogan harizmatični lider, važno je imati takvu harizmu u turskoj politici“, rekao je on za BBC.

On veruje da gospodin Erdogan može da nastavi na svojim prethodnim dostignućima, ulažući u budućnost Turske.

„Ranije je bilo problema oko snabdevanja energijom i Turska je vojno zavisila od drugih zemalja. Ali sada proizvodimo sopstvene automobile, bespilotne letelice (dronove) i avione. Gospodin Erdogan je rešio sve naše probleme“, rekao je on.

Nije iznenađujuće da su svi kandidati koji se bore za predsednika pokušali da pridobiju mlade glasače.

Dok je Erdogan naglašavao napredak u odbrani i tehnologiji, gospodin Kilicdaroglu je obećao veće slobode i bolje izglede za zapošljavanje.

Ali Gizem (20) tvrdi da je predsednik taj koji je unapredio slobode u Turskoj.

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

„Svako je sada slobodan da radi šta hoće. Opozicija je bila ta koja je decenijama unazad ograničavala slobode. Devojke koje nose marame kao ja nisu smele da uđu na univerzitete“, rekla je ona.

Jedna od značajnih reformi Erdogana bila je ukidanje decenijama stare zabrane nošenja marama na univerzitetima i u državnoj službi.

„Ako danas u ovoj zemlji imamo nastavnike, doktore, inženjere koji nose marame, to je sve zahvaljujući slobodama koje je gospodin Erdogan dao. Da nije bilo njega, i dalje bismo bili ugnjetavani u ime sekularizma“, objasnila je ona.

Kiličdaroglu je prošle godine u parlamentu predstavio nacrt zakona kojim bi se osiguralo pravo ženskih javnih službenika da nose marame. Erdogan je odgovorio nudeći da se pitanje iznese na referendum. Pitanje je od tada odloženo.

Da bi pobedio u nedelju, kandidat će morati da obezbedi više od polovine glasova. Odlučujući će biti i glasovi žena, koje čine 50,6 odsto ukupnog biračkog tela.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatra se da su konzervativne žene pomogle da se Erdogan dovede na vlast pre dve decenije, ali ta podrška sada jenjava.

Njegova odluka da povuče Tursku iz Istanbulske konvencije – međunarodnog sporazuma koji je osmišljen da zaštiti žene od nasilja u porodici – udaljila je mnoge žene i izazvala velike proteste.

U prošlosti je žene koje nisu majke nazivao „pola ženom“. On je savetovao ženama da imaju najmanje troje dece i rekao da muškarci i žene ne mogu biti jednako tretirani.

Jedna od partija u njegovom Narodnom savezu je ekstremna islamistička partija pod nazivom Huda Par (Slobodni razlog) i to je izazvalo zabrinutost među poslanicama u njegovoj sopstvenoj AK Partiji.

Feministkinja Gulsum Kav tvrdi da vlada ne veruje u seksualnu jednakost i kaže da su slobode žena ograničene: „Napadnu ih zato što nose šorts, muzičarkama preti zatvorske kazne zbog načina na koji se oblače, a umetnici su osuđeni zbog kritikovanja seksualnog napada slučaj“.

„Oni žele da žene sede kod kuće i ne rade ništa. Ali žene su se promenile. Promeniće i Tursku.“

BONUS VIDEO: Pristalice Erdogana na mitingu pred izbore u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar