Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, EPA-EFE/SEDAT SUNA, shutterstock

Kemal Kiličdaroglu, glavni protivkandidat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, optužio je Rusiju za objavljivanje lažnog materijala na društvenim mrežama uoči izbora u nedelju. Kiličdaroglu, koji prema predizbornim anketama ima malu prednost u odnosu na dugogodišnjeg predsednika Erdogana, nije precizirao o kom materijalu je reč, ali građani smatraju da je ciljao na na eksplicitni materijal dojučerašnjeg predsedničkog kandidata Muharema Indže, koji se zbog istog povukao iz izborne trke.

Indža je kao razlog naveo to što je bio meta klevetničke kampanje, uključujući lažne video snimke i dokumente koji kruže društvenim mrežama, piše Index.hr.

Putin i Erdogan često razgovaraju

Kiličdaroglu je optužio turske „ruske prijatelje“ da su odgovorni za „jučerašnje objavljivanje lažnog materijala, zavera, duboko lažnog sadržaja“.

Pročitajte još:

„Ako želite da nastavimo naše prijateljstvo posle 15. maja, sklonite ruku od turske države. Mi smo i dalje za saradnju i prijateljstvo“, poručio je on na Tviteru na turskom i ruskom jeziku u četvrtak.

Rusija, najveći turski snabdevač energijom još uvek ovo nije komentarisala. Ruski predsednik Vladimir Putin i Erdogan često razgovaraju o raznim pitanjima, od energetike do ratova u Ukrajini i Siriji.

Inače, tokom napete kampanje koja traje do 14. maja, političari iz oba tabora, Erdoganovog i Kiličdarogluovog, žalili su se na optužbe na internetu, uključujući objavljivanje video snimaka i fotografija.

BONUS VIDEO Turska se priprema za izbore