Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama smenjen je nakon što se usprotivio vojnim vlastima u svojoj zemlji, dok je u Mjanmaru u subotu na protestima privedeno više desetina ljudi. Protesti protiv vojne vlasti održani su u nekoliko gradova, a policija je ispaljivala gumene metke i bacala suzavac kako bi rasterala okupljene

Smenjeni ambasador Kjav Moe Tun u emotivnom govoru je rekao da niko ne bi trebalo da sarađuje sa vojskom dok ne preda vlast demokratski izabranoj vladi.

On je pozvao zemlje članice UN da izdaju javna saopštenja u kojima oštro osuđuju vojni udar i odbijaju da priznaju vojne vlasti i traže od vojnih vođa da poštuju slobodne i fer izbore, na kojima je u novembru pobedila Nacionalna liga za demokratiju, partija svrgnute i uhapšene šefice civilne vlade Aung San Su Ći.

Vreme je za vojsku da odmah preda vlast i oslobodi privedene. Mi ćemo nastaviti da se borimo za vladu koja je iz naroda, od naroda i za narod“, rekao je ambasador.

Snage bezbednosti su u subotu povećale pritisak na demonstrante protiv vojne vlade.

Protesti su održani u nekoliko gradova, a policija je ispaljivala gumene metke i bacala suzavac kako bi rasterala okupljene.

Lokalni mediji prenose da je više desetina ljudi uhapšeno, a da je u gradu Monvja jedna žena pogođena iz vatrenog oružja.

Protesti u Mjanmaru traju od 1. februara kada je u vojnom puču svrgnuta demokratski izabrana vlada, a vojska uhapsila civilne zvaničnike i poslanike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar