Nakon smrti, kraljica Elizabeta svom sinu kralju Čarlsu III ostavila je sve - velelepne dvorce, presto, novac - ali i prokletsvo. Naime, najzapaženiji detalj sa sahrane - kruna koja se nalazila na vrhu sanduka - na sebi ima ukleti dijamant.

U pitanju je dijamant „Kohinor“, koji vredi čak 591 milona dolara i najskuplji je na svetu.

Veruje se da potiče iz 12. veka i da su ga pronašli Indijci. U ruke Britanaca došla je 1850. godine godinu dana nakon što su Britanci kolonizovali Indiju, a čemu su prethodila dva krvava rata.

Smatra se da je upravo ta prolivena krv „navukla“ prokletstvo na dijamant od 105 karata i veruje se da će se onom ko ga nosi dogoditi neka nesreća.

Indija ga želi nazad

Ali, ukleta nit nije jedini problem po Čarlsa III. Naime, kako je vrednost dijamanta ogromna, Indija, koja odavno nije britanska kolonija ga zahteva nazad.

Peticija za vraćanje Kohinora, pokrenuta je od strane Indijaca osam minuta nakon kraljičine smrti.

Kako navode stanovnici ove države, dijamant potiče iz rudnika Golkonda koji se nalazi u centralnoj južnoj Indiji i ima burnu istoriju.

Na Kohinor su nakon otkrivanja polagali pravo mogulski islamski carevi. Tako je ostalo do dolaska na vlast kraljice Viktorije pod kojom je konačno kolonizovan ovaj region 1849. godine. Ovo osvajanje je za sobom ostavilo na hiljade mrtvih.

Da bi se krvoproliće okončalo, Kohinor je ponuđen kao jedan od „poklona“ za primirje. Tadašnja kraljica je ovu ponudu prihvatila sa oduševljenjem.

Međutim, Indijci sada poriču ovu primopredaju i tvrde da su ga Britanci ukrali.

Nije prvi put da traže povratak dijamanta

Pre više od dve decenije, 2000. godine indijski parlamentarci su potpisali pismo Britaniji u kojem su pozvali da se Kohinor sa kraljičine krune vrati.

Pročitajte još:

Kako su tvrdili tada taj dijamant na najbolji način oslikava ono što je kolonijalizam bio – besramno potčinjavanje, prinuda i prisvajanje i njegovo vraćanje bi za njih značilo povratak dostojanstva.

Na kruni još 2.799 dijamanata

Inače, najskuplji dijamant da na svetu nije jedini koji krasi britansku kraljevsku krunu.

Ovaj dijamant je zajedno sa 2.799 drugih prebačen na krunu koja je pravljena za majku kraljice Elizabete II.

Dakle, Čarls je treći koji će nositi baš ovu krunu ukrašenu dijamantima, hermelinskim krznom i ljubičastim somotom, sa ogromnim, ukletim dijamantom na prednjoj strani.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram