Foto: Printscreen/ Youtube/ Među nama

Ovih dana u Americi se kao i u drugim zemljama borba vodi na dva fronta, zdravstvenom i ekonomskom. Broj zaraženih se povećava i Amerika bi mogla da postane novi epicentar krize dok se ekonomija urušava velikom brzinom. Amerika će ipak morati da se prikloni neizbežnom a to je rešavanje zdravstvenog problema, smatra novinar Milan Mišić gostujući u emisiji "Među nama".

„Prema najnovijim izveštajima poslednjih dana na Biro rada u SAD prijavilo se 3,3 miliona Amerikanaca.  Očigledno predsednik Tramp želi da veću pažnju posvećuje ekonomiji nego zdravstvenim problemima i mnogi ga upozoravaju da bi to moglo da ima izuzetno teške posledice“, rekao je u emisiji „Među nama“ novinar Milan Mišić.

Tramp će, kao i do sada u sličnim situacijama, morati da reterira, smatra Mišić i dodaje da su upozorenja o zdravstvenim posledicama takvih odluka veoma uverljiva i zabrinjavajuća.

Na svaka dva i po dana broj zaraženih se udvostručava i Amerika je na trećem mestu po broju zaraženih, odmah iza Kine i Italije. Ako bi se ukinula zabrana društvenih kontakata virus bi se širio tako dramatično da bi u dogledno vreme čak milion Amerikanaca moralo da zatraži intezivnu negu.

Iznenađujuće je to da je Amerika veoma nepripremljeno dočekala ono što se sada dešava. Deo krivice svaljuje se na Trampa koji je želeo da mediji što više smiruju situaciju kako bi zadržao svoj politički rejting. Paradoksalno je to što je on uspio u tome, postotak onih koji ga podržavaju porastao je na 46 posto, prvenstveno zbog toga što jednom delu Amerikanaca više odgovara da čuju dobre nego loše vesti. Tramp ima podršku konzervativnih medija dok oni liberalni ukazuju na to da one nemaju veze sa stvarnošću.

Teško je pomiriti brigu za očuvanje zdravlja i brigu za ekonomiju, jedno mora da bude žrtvovano. Mislim da će se i Amerika na kraju prikloniti. neizbežnom, da prednost, bar zasada, da rešavanju zdravstvenog problema, za koji zemlja očito nema dovoljno resursa i za to će platiti određenu cenu.

Komentarišući slučaj Italije koja u tragičnoj situaciji u kojoj se nalazi  nije dobila pomoć od zemalja EU Mišić ocenjuje da je nestalo solidarnosti, sve zemlje su zabrinute razvojem situaciije i odbijaju da se odreknu resursa koji će im trebati za suzbijanje pandemije.

Posle početnih grešaka nakon izbijanja epidemije u Vuhanu Kina je postala ozbiljna sila koja svojim potezima u Italiji i slanjem pomoći drugim zemljama pokazuje da se repozicionira u novog lidera i glavnu humanitarnu silu, što je do sada bilo namenjeno SAD.

Pandemiju korone ni jedna država nije dočekala pripremljena.

Ono što iznenađuje je nespremnost najmoćnije i najbogatije sile sveta, pre svega zbog političke potrebe da se dimenzije epidemije umanje. To je svakako u kontekstu predstojećih predsedničkih izbora, ocenio je Milan Mišić u emisji „Među nama“.