Šarl Mišel Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odbacio je danas kritike zbog njegovog plana da podnese ostavku na tu funkciju kako bi se kandidovao za mesto u Evropskom parlamentu, rekavši da ima dovoljno vremena da se izabere njegov naslednik i da EU ima opcije da "izbegne Viktora Orbana".

Mišel, bivši premijer Belgije, objavio je u subotu da je odlučio da učestvuje na evropskim izborima koji su zakazani za jun ove godine.

On je rekao da će predvoditi listu Reformističkog pokreta.

Mišel je naveo da će funkciju predsednika Evropskog saveta, na kojoj mu mandat traje do kraja novembra, obavljati dok ne bude položio zakletvu za člana Evropskog parlamenta, što bi trebalo da se dogodi polovinom jula.

Kako Rojters navodi, s obzirom na to da će Mađarska biti predsedavajuća Evropskog saveta od jula do decembra ove godine, mađarski premijer Orban bi mogao da bude vršilac dužnosti ukoliko bude potrebno.

„Želim da budem jasan da u bilo kojem slučaju, u junu treba da se donese odluka o mom nasledniku i odluka parlamenta treba da bude u julu, tako da je lako Savetu da odluči“, rekao je Mišel.

On je dodao da postoji „mnogo alatki ukoliko postoji politička volja da se izbegne Viktor Orban“.

Profesor prava EU na francuskom univerzitetu HEC Alberto Alemano rekao je da Mišelova ostavka dolazi u kritičnom trenutku za diplomatiju EU, jer se evrospki blok bori da održi podršku Ukrajini, pomogne u okončanju situacije na Bliskom istoku i reši nesuglasice sa Kinom.

„Odluka Mišela da prerano napusti mesto Evropskog saveta i juri karijeru evroparlamentarca ne samo da je egocentrična, već je i neodgovorna. Otvoriće put Viktoru Orbanu, koji će u to vreme biti predsednik Saveta, da preuzme kontrolu nad tim telom, do novog imenovanja“, istakao je Alemano na mreži X.

***

BONUS VIDEO – Očekivanja i realnost, Srbi sa Kosova između dva Badnja dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar