Foto: Printscreen/Twitter/Franak Viačorka/Tut.By

Beloruska policija privela je dopisnika agencije RIA „Novosti“ koji je izveštavao sa studentskog protesta u Minsku. Privedeno je i više od 10 demonstranata. Dopisnik RIA „Novosti“ je nešto kasnije javio da je oslobođen nakon provere dokumenata. U popodnevnim satima, takođe u centru grada, održan je ženski protestni marš koji je protekao bez intervencije policije.

U protestnoj šetnji učestvovali su studenti različitih fakulteta u Minsku.

Oko 12.50 časova po lokalnom vremenu kolona, koju je činilo više od stotinu ljudi, krenula je ispred Minskog državnog lingvističkog univerziteta u protestnu šetnju. Nedugo nakon toga na jednoj raskrsnici dočekala ih je policija. Počelo je hapšenje demonstranata, koji su se razbežali na sve strane.

​Uhapšeno je više od 10 osoba, koje je policija odvezla u nepoznatom pravcu. Među uhapšenima su i novinari beloruskih portala TUT.bu i „Onlajner“. Većina demonstranata se nakon toga razišla.

Na tviteru se pojavio snimak na kojem se vidi kako pripadnici specijalne policije OMON privode  novinarku Dariju Spjavak dok okupljeni demonstranti viču na njih „Sram vas bilo“. Tokom današnjeg protesta u Minsku, prema nezvaničnim podacima, privedeno je najmanje četvoro novimara.

 

Minsk: Održan ženski marš, bez intervencije policije

 

 

Za razliku od protesta studenata tokom kojeg je bilo privođenja, policija na ovom protestu, nije privela nijednu od oko 100 žena koliko ih se okupilo.

Ranije danas nekoliko desetina stanovnica beloruske prestonice okupilo se ispred jednog od tržnih centara u istočnom delu grada i krenulo ka centru. Kao i do sada, nosile su cveće, plakate i belo-crveno-bele zastave, što je jedan od simbola opozicionih protesta.

Foto: EPA-EFE/STR

Kritikovale su aktuelnu vlast i tražile da se iz zatvora pusti Marija Kolesnjikova, jedna od ključnih figura opozicije i član Koordinacionog saveta.

Kada su došle do centra grada, učesnice protesta su počele da se razilaze, podelivši se na manje grupe.

Slični skupovi održavaju se praktično svake subote i u najvećem broju slučajeva bilo je privođenja.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)