Vang Ji i Hosein Amir Abdolahijan Foto: China's Ministry of Foreign Affairs / Xinhua News / Profimedia

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana.

Abdolahijan je obavestio Vanga o iranskoj poziciji povodom izraelskog napada na konzulat Irana u Damasku, rekavši da Savet bezbednosti UN nije adekvatno reagovao na ovaj napad i da Iran ima pravo da se brani kao odgovor na kršenje suvereniteta zemlje, prenosi agencija Sinhua.

Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije.

Vang je rekao da Kina snažno osuđuje i čvrsto se protivi napadu na konzulat Irana u Damasku, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim. Kina je uzela u obzir iransku izjavu da je preduzeta akcija protiv Izraela bila ograničena i da je predstavljala samoodbranu kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, rekao je Vang.

Pročitajte još...

Dodao je da Kina poštuje to što Iran nije ciljao regionalne i susedne zemlje i što se kontinuirano zalaže za dobrosusedske odnose. Vang je rekao da je trenutna situacija zapravo posledica eskalacije konflikta u Gazi i da je sada hitan zadatak implementacija Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti što je pre moguće, postizanje prekida vatre i okončanje borbi u Gazi, efikasna zaštita civila i sprečavanje daljeg pogoršanja humanitarne katastrofe.

Kina želi da održi komunikaciju sa iranskom stranom i zalaže se za sveobuhvatno, pravedno i trajno rešenje palestinskog pitanja, rekao je Vang, navodi Sinhua.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar