Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Aktuelna kriza izazvana širenjem epidemije koronavirusa na čitavom evropskom kontinentu otvorila je pitanje - postoji li neophodna solidarnost i na ekonomskom planu među državama članicama EU.

Ministri finansija Evropske unije na telefonskoj konferenciji su doneli odluku o aktiviranju klauzule za hitne slučajeve Pakta stabilnosti i rasta, jer značajan ekonomski pad koji se očekuje ove godine, zahteva odlučan, ambiciozan i koordinisan odgovor, navodi se u saopštenju ministara nakon video-konferencije, pise DW.

U borbi protiv širenja epidemije, zemljama će privremeno biti omogućeno da na tržištima kapitala prodaju obveznice, kako bi mogle da finansiraju pakete pomoći za privredu, navodi DW.

„Moramo odlučno da reagujemo, kako bi šok bio što kraći i kako ne bi naneo dugoročnu štetu našoj privredi, i kako ne bi srednjoročno podrivao naše javne finansije“, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc iz Socijaldemokratske partije Nemačke – SPD.

DW podseća da je Šolc, pre nego što je razgovorao sa svojim evropskim kolegama, doneo odluku o novom zaduživanju za ovu godinu u iznosu od 156 milijardi evra.

„Tim senzacionalno visokim, novim zaduženjem, takozvana “crna nula“, uravnotežen budžet u Nemačkoj je istorija“, komentar je DW-a.

Portparol nemačkih demohrišćana u Evropskom parlamentu, Markus Ferber iz CSU, ukazuje na to da odluka ministara nije besplatna karta za neobuzdana zaduživanja.

„Države članice dobijaju više manevarskog prostora, ali Pakt stabilnosti i rasta i dalje nije suspendovan. Pitanje održivosti duga i dalje ostaje otvoreno. Zemlje poput Italije i Francuske, koje nemaju velikog manevarskog prostora ne mogu praviti prevelike dugove. Zemlje, poput Nemačke, pritom raspolažu sa više prostora“, rekao je Ferber.

Italijanski premijer Đuzepe Konte zahteva da države EU zajedno preuzmu dugove u vidu „korona-obveznica“. Time bi, navodi DW, Italija mogla da pozajmi kreditnu sposobnost od Nemačke i drugih solventnih država, kako bi novac dobila po niskim kamatama.

Grupa socijalista u Evropskom parlamentu izričito podržava zajedničko zaduživanje.

„S obzirom da Evropa treba da se izbori sa najvećim izazovom nakon Drugog svetskog rata, mi, Evropljani, morali bi da budemo solidarni jedni za druge“, navela je predsednica poslaničkog kluba socijalista, Irače Garsija iz Španije.

Ferber pak odbacije „korona-obveznice“.

„Uvek se radi o istom principu. Rizici bi trebalo da budu prebačeni na druge zemlje. Odgovornost bi trebalo da se prenese. To ne može da funkcioniše, jer to dugoročno vodi ka tome da više nećemo moći da se rešimo “korona“, odnosno evro-obveznica. To znači ulazak u dužničku zajednicu“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram