Jelena Borovinić Bojović Foto: Printscreen/YouTube

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović kazala je u u Bojama jutra na TV Vijesti da smo svi sedoci da cela situacija sa koronom koja je zahvatila svet traje od 16. marta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd. Sve je to svojestveno svakom ovakvom virusu. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da imamo pojavu novih mutagenih oblika virusa, a to znači veći stepen zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou i popunjenost bolničkih kapaciteta.

„Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mera“, kazala je ministarka. Ministarka je rekla da narednih dana može doći do pooštravanja mera protiv koronavirusa u Crnoj Gori.

Kako je objasnila veliki broj žrtava u poslednje vreme je nažalost očekivan jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju u porastu.

Kazala je da se poboljšanje epidemiološke situacije ne može očekivati dok se god budu kršile mere.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktivnim merama, ona ja odgovorila da način donošenja mera nije proizvoljan.

„Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada smatramo da treba postaviti rigoroznije mere, kako bi se poštedeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika. Shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih, odnosno ozbiljnijih mera“ kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su sa opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje imali sastanke na temu propisivanja mera. „Kontrole poštovanja mera su negde zatajile“, rekla je Borovinić Bojović.

„Ako imate crveno, odnosno alarmantno polje onda se donese mere koje štite mesta i gradove na 150 kilometara radijusa. Mere za Opštine Tuzi bile su propisane i za Bar i za Danilovgrad. Imamo opštinske timove za zaštitu i spašavanje i sa njima smo imale sastanke na temu propisivanja mera. Kontrola poštovanja mera su negdje zatajile“, kazala je Borovinić Bojović.

Komentarišući nepoštovanje mera, rekla je da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mere i dati primjer ostalim građanima da to čine.

„Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mere“, poručila je ona

Veruje da ćemo biti svedoci poštovanja mjera kako od premijera, pripadnika Vlade, kao i drugih političkih ličnosti.

„Svi smo u ovome zajedno i jednako izloženi“, kazala je Borovinić Bojović.

Kazala je da planiraju pooštrovanje kontrole mera u Nikšiću, s obzirom na to da je nizak nivo poštovanja mera u predizbornoj kampanji.

„Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji ne poštuju mere“, poručila je Borovinić Bojović.

Najavila je i da sutra stiže 30.000 vakcina iz Kine dok sa Rusijom pregovaraju o još 200.000.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar