Milovan Jovanović Foto: N1

"Oni u Zagrebu se i hvale da je pod njihovim pritiskom, lobiranjem i sugestijama Šmit promenio izborni zakon, u korist bosanskih Hrvata u izbornoj noći",ocenio je novinar i spoljnopolitički komentator Milovan Jovanović.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i rad visokog predstavnika Kristijana Šmita, Jovanović kaže da EU stoji iza poteza visokog predstavnika Šmita, kao i SAD, Ujedinjeno kraljevstvo.

„To je najgori visoki predstvanik koje je BIH imala, od osam dosadašnjih, on je bez dileme najgori visoki predstvanik. To je čovek koji je duboko kompromitovan, čovek koji se ne snalazi koji ne zna šta radi, čovek koji vuče veoma loše poteze narušavajući multietničku multigrađansku Bosnu i Hercegovinu. Kristijan Šmit, činjenice govore, otvoreno favorizuje HDZ BiH i Dragana Čovića. On je pod uticajem zvaničnog Zagreba, što oni i ne kriju. Oni se i hvale da je pod njihovim pritiskom, lobiranjem i sugestijama Šmit promenio izborni zakon, u korist bosanskih Hrvata u izbornoj noći“, rekao je Jovanović u emisiji Dan uživo za N1, a prenosi Slobodna Bosna.

O godišnjici rata u Ukrajini Jovanović kaže da je malo verovatno, nažalost, da bi do kraja ove godine moglo da dođe do primirja ili pregovora.

„Videli smo poruke sa Minhenske konferencije, poruke Bajdena iz Varšave, poruke Putina. Posle godinu dana rata ni Ukrajina ni Rusija ne odustaju ni za pedalj od svojih proklamovanih ciljeva. Niko ne pominje mir i nažalost nema naznaka da bi moglo doći do nekakvih pregovora“, rekao je Jovanović.

Za francusko-nemački predlog o Kosovu, Jovanović je naveo da se radi o predlogu „Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, koji ima podršku EU i SAD.

„Sporazum, koji je u izradi od jeseni 2022. godine, još nije potpisan. Radi se o pokušaju ažuriranja Briselskog sporazuma, koji bi omogućio brže kretanje prema članstvu u EU, bez ikakve formalne obaveze Beograda da, prizna nezavisnost Kosova. Najvažniji član sporazuma je poslednji, jedanaesti, u kom stoji: Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju priloženu ovom sporazumu“, naveo je Jovanović.

On je rekao da ta mapa puta postoji, ali je i dalje u izradi, bez konkretnih detalja poznatih široj javnosti.

„Dakle cilj je da se proces dijaloga nastavi, pojačanom dinamikom i u novim pregovaračkim koordinatama“, rekao je on.

Problem je, kako kaže Jovanović, to što po ko zna koji put, međunarodna zajednica u hodu menja pravila igre u želji da se dođe do postizanja nekakvog rešenja.

„Realno, smatram da smo daleko od toga“, rekao je on i ocenio da će ZSO biti tačka o kojoj će se najviše pregovarati i najteže postići saglasnost.

„Vidimo pre svega snažan pritisak iz SAD da ZSO mora da se primeni pod hitno, međutim Kurti i dalje to odbija. Celi Briselski sporazum je praktično dezavuisan zbog neprimenjivanja odredbe o ZSO. Slična sudbina može da zadesi i francusko-nemački plan“, dodao je on.

O predstojećim izborima u Crnoj Gori, Jovanović je rekao da sva relevantna istraživanja pokazuju da je drugi krug neizbežan.

„Realno je očekivati da u drugi krug ode aktuelni predsdnik i šef DPS-a Milo Đukanović. Ono što je najneizvesnije i verovatno najzanimljivije jeste ko će se pored njega naći u drugom krugu. Da li je to lider DF-a Andrija Mandić ili zamenik predsednika pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Tu će se voditi neizvesna trka do samog kraja. Lider Demokrata Aleksa Bečić nema nikave šanse da se nađe u drugom krugu“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO – Šmit o izmenama izbornog zakon u BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar