gradnja milocerski park milocer crna gora
Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Prilikom konkursa za gradnju hotelskog rizorta u Miločeru nisu poštovana obavezujuća rešenja planova višeg i nižeg reda, već su definisana u skladu sa zahtevima investitora, pokazuje preliminarni nalaz Komisije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, saopšteno je TV Vijesti iz ovog vladinog resora.

Komisija je utvrdila i da, prema Prostornom planu Opštine Budva, raspisivanje konkursa za Miločerski park uopšte nije bilo predviđeno.

Zbog toga iz Ministarstva najavljuju preispitivanje pravne valjanosti odluka za gradnju hotelskog rizorta Miločer, a pišu Vijesti.

Preliminarni izveštaj Komisije za analizu gradnje u Miločerskom parku, pokazuje kako je u momentu raspisivanja konkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje hotelskog rizorta Miločer postojala planska dokumentacija višeg reda, koja je za taj konkurs morala biti obavezujuća.

To su – Prostorni plan područja posebne namene za Morsko dobro, Izmene i dopune Prostornog plana opštine Budva, Generalni urbanistički plan Kamenovo – Buljarica i DUP Kamenovo – Podličak.

Međutim, kako je TV Vijesti saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Komisija je utvrdila da sadržaji, parametri i kapaciteti za izgradnju, dati u Programskom zadatku za raspisivanje javnog konkursa, u značajnoj meri nisu proistekli iz ovih planskih dokumenata, već su, kako je navedeno u Projektnom zadatku za konkurs, definisani u skladu sa zahtevima investitora, odnosno operatora.

„Tako je, npr. namena turizam planirana na pojedinim lokacijama koje su prema Izmjenama i dopunama Prostornog plana opštine Budva bile predviđene za zelenilo, mešovitu namenu i postojeće naseljske strukture. Takođe, na dve lokacije koje su Planom za Morsko dobro bile predviđene za plaže i zelenilo, konkursom je planirana turistička i ugostiteljska namena“, saopšteno je iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

gradnja milocerski park milocer crna gora
Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Osim toga, Komisija je utvrdila da su konkursom obuhvaćeni i delovi dve katastarske parcele koje su se nalazile u tada važećem DUP-u Pržno – Kamenovo za deo Pržno – Podličak.

„Sve ovo ukazuje da kroz konkurs nisu poštovana obavezujuća planska rešenja iz planova višeg reda, ali da nisu uzeta u obzir ni rešenja iz važećih planova nižeg reda“, rekli su iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Uz to, prema Prostornom Planu Opštine Budva, raspisivanje konkursa za Miločerski park uopšte nije bilo ni predviđeno, već samo za područje Buljarice, Drobnog pijeska, Jaza, Lučica i Kamenova.

Komisija dalje konstatuje kako je, na osnovu tako sprovedenog konkursa, te Odluke o urbanističko–arhitektonskom rešenju hotelskog rizorta Miločer, kojom je propisano da to rešenje predstavlja sastavni deo Prostornog plana opštine Budva, bivse Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na zahtev investitora, izdalo urbanističko-tehničke uslove koji su postali osnov za izradu projektne dokumentacije.

gradnja milocerski park milocer crna gora
Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

„Usvojeno urbanističko rešenje, koje nije moglo biti osnov za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, naročito nakon prestanka primjene Prostornog plana opštine Budva, kroz izmjenu Odluke, implementirano je, međutim, najprije u Prostorni plan Crne Gore kao planski dokument šire teritorijalne cjeline, a kasnije i u Prostorni plan posebne namjene za obalno područje Crne Gore, sa ciljem da se njegovo važenje produži“, poručili su iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Budući da lokacija za hotelski rizort Miločer nije određena u skladu sa smernicama tadašnjeg Prostornog plana opštine Budva, što je bio uslov prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, iz Ministarstva najavljuju preispitivanje pravne valjanosti Odluke o određivanju lokacije za hotelski rizort – Miločer, a samim tim i Odluke o urbanističko –arhitektonskom rešenju za taj objekat

„Ministarstvo će dodatno preispitati i doneti konačan stav o tome da li je prestankom primene Prostornog plana opštine Budva 31.12.2015. godine, čiji je sastavni deo bilo usvojeno urbanističko–arhitektonsko rešenje, prestala mogućnost primene i kasnijeg „oživljavanja“ ovog rešenja kroz dva planska dokumenta“, naveli su iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Iz Ministarstva poručuju da će, s obzirom na direktnu vezu između ugovora za Sveti Stefan i Miločer i ugovora za Kraljičinu plažu, te mogućih posledica raskida tih dokumenata, nastojati da, u cilju zaštite interesa države, obezbede tumačenje ekspertskog pravnog tima, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i Upravom za nekretnine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar