Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC,/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

Predednica Skupštine Crne Gore Danijela Ðurović zakazala je za danas u 12 sati vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se glasati o predlogu predsednika Mila Ðukanovića da se skrati mandat Skupštini i ide na vanredne izbore. Međutim, još uvek nije izvesno da će se sednica održati, jer pripadnici "stare većine" neće podržati predlog Đukanovića, a nije potvrđeno ni da će biti u skupštinskoj sali.

Stara parlamentarna većina najavila je da će glasati protiv Ðukanovićevog predloga i insistira da on da mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Zbog odbijanja Ðukanovića da dodeli mandat Lekiću, stara većina pokrenula je postupak za njegovu smenu, ali o tome mora da se izjasni Ustavni sud, koji je trenutno blokiran.

Milo Đukanović Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Iz kabineta Ðurović su rekli da sednica parlamenta, na kojoj bi i formalno mogao da se pokrene postupak smene Ðukanovića, još nije zakazana jer još nije prošlo deset dana od podnošenja inicijative za smenu, pa je to moguće 4. oktobra.

Naveli su i da još nije zakazan nastavak sednice od 2. septembra, na kojoj treba da se glasa o smeni Ðurović, a na početku koje je potpredsednica parlamenta Branka Bošnjak dala pauzu na zahtev DF-a.

Kako su objasnili, po Poslovniku, kolegijum predsednice „planira rad zasedanja“, a sa obzirom da je sednica prekinuta na zahtev predstavnika DF-a kao predlagača, od njih se očekuje da traže njen nastavak.

Foto: skupstina.me

Bez većine za sednicu?

Međutim, malo je izvesno da će Skupština Crne Gore u petak imati većinu za raspravu i glasanje o skraćenju mandata, jer na osnovu informacija podgoričkih “Vijesti” iz parlamentarne većine, oni neće podržati dnevni red sednice koju je inicirao predsednik države Milo Đukanović.

On je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva. U predlogu se navodi da se Skupštini saziva izabranog na izborima 30. avgusta 2020. skraćuje mandat. “Poslanicima postojećeg saziva mandat prestaje danom potvrđivanja mandata novoizabranim poslanicima”, piše u predlogu Đukanovića.

POGLEDAJTE JOŠ:

Do ove inicijative došlo je nakon što predsednik Đukanović nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću (Demos) koga je predložila stara parlamentarnog većina nakon višednevnih pregovora i pogađanja. Oni ostaju pri tom zahtevu i zbog toga, kako su najavili, neće podržati inicijativu koja znači prevremene izbore uprkos tome što se većina stranaka stare većina zalagala za njih.

Sednica odbora otkazana, Đukanović se nije pojavio

Juče je Odbor za politički sistem i pravosuđe odbio da razmatra Predlog o skraćenju mandata Skupštine jer predlagač – Milo Đukanović nije došao na sednicu.

BONUS VIDEO Abazović: Ako se Đukanović povuče iz politike, to će biti dobro za Crnu Goru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar