Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Oko 21 miliona stanovnika Italije suočava se sa finansijskim poteškoćama zbog blokade u toj zemlji, a više miliona ljudi ostalo je bez prihoda u jeku pandemije virusa kovid-19, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno danas.

Zbog blokade, u Italiji je “oko 3,7 miliona radnika ostalo bez jedinog porodičnog prihoda”, a skoro sedam miliona građana živi od 500 evra mesečne bruto zarade, navedeno je u izveštaju Univerziteta Tuscija u regionu Lacio.

Mere opšteg karantina u Italiji produžene su do 3. maja, nakon čega se očekuje postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti.

Nova.rs je već pisala o očaju koji je snašao građane Italije.

Dosad već svi znaju šta se dešava u Italiji. Prva evropska nacija koju je surovo pogodila pandemija koronavirusa u retrospektivi je bila svojevrsni nagoveštaj onoga što će se dogoditi ostatku Evrope i Americi; prvo je proglašen karantin, potom je zdravstveni sistem opterećen do tačke pucanja i, najstrašnije, broj preminulih počeo je da raste iz dana u dan.

Foto: EPA-EFE/OURAD BALTI TOUATI

Iako je virus praktično sve vreme koncentrisan na severu zemlje, naročito u Lombardiji i oblasti Emilija-Romanja, ekonomske posledice najsnažnije se osećaju na siromašnom, slabo industrijalizovanom jugu.

U Kampanji, oblasti čija je prestonica upravo Napulj, čak 41 odsto građana je u riziku od siromaštva. Posao je problem: prošle godine je stopa nezaposlenosti iznosila oko 20 odsto, a još toliki procenat činila je nekvalifikovana radna snaga. Oni koji i imaju posla, uglavnom rade neprijavljeni, bez ikakvih garancija – i upravo su oni najranjiviji u trenucima krize.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare