Riši Sunak Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak postao je novi lider britanske Konzervativne stranke i biće novi premijer Velike Britanije, posle ostavke Liz Tras, koja je bila na funkciji samo 45 dana. On je na prošlim unutarstranačkim izborima bio favorit da nasledi bivšeg lidera Borisa Džonsona, ali je izgubio trku. Ovo je prvi put u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva da će premijer biti čovek indijskog porekla.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali suočavamo se s dubokom ekonomskom krizom. Zbog toga se kandidujem za lidera Konzervativne partije i vašeg sledećeg premijera“, napisao je Rishi Sunak nedavno na Tviteru.

On je postao lider Konzervativne partije nakon što se predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordan povukla iz izborne trke. Sunak je sada postao prvi britanski premijer indijskog porekla.

Izgubio u trci od Liz Tras

Tokom leta, poruke budućeg premijera u kampanji bile su prvenstveno fokusirane na jedno pitanje: pogoršanje stanja britanske ekonomije i njegov plan da to reši. Tokom izborne trke, Sunak je rekao za BBC radije izgubio trku nego „pobedio na lažnom obećanju“.

Riši Sunak i Liz Tras Foto:EPA-EFE/JONATHAN HORDLE / ITV

Sunak je pokrenuo svoju kampanju u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama, pišući da će „vratiti poverenje, obnoviti ekonomiju i ponovo ujediniti zemlju“. Rekao je da su njegove vrednosti „patriotizam, pravičnost, naporan rad“. Sunak je obećao da će se „pobiti na rodno neutralan jezik“.

Ovu trku je izgubio od Liz Tras, koja je na poziciji premijera ostala samo 45 dana. Nakon njene ostavke, došao je momenat za Sunaka.

On nije komentarisao nedavna previranja na britanskoj političkoj sceni. Istakao je samo da bi na mestu premijera popravio „duboku ekonomsku krizu“ i ujedinio stranku.

U nedelju ga je podržao aktuleni kancelar Džeremi Hant, rekavši da će doneti „izbore neophodne za naš dugoročni prospreritet“.

Riši Sunak Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Bio u Džonsonovoj vladi, podneo ostavku

Sunak je ušao u vladu Borisa Džonsona u februaru 2020. godine i za nekoliko nedelja se našao u situaciji da upravlja ekonomijom Velike Britanije tokom pandemije.

Kada je u proleće 2020. godine obećao da će učiniti „šta god je potrebno“ da pomogne ljudima da prebrode pandemiju – njegovi lični rejtinzi su bili ogromni.

U aprilu su konzervativni kritičari doveli u pitanje da li je Sunak shvatio razmere troškova života sa kojima se suočavaju domaćinstva u zemlji. Jedan deo britanskih poslanika, ali i javnosti, smatra da Sunak ne može da razume troškove života običnih Britanaca koji se suočavaju sa rastućom inflacijom i skokom cena.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Riši Sunak je potom prvi podneo ostavku u vladi Borisa Džonsona zbog „nestručnosti“ sada već bivšeg premijera, i njegov mandat obeležila je afera. Naime, Sunak je sa Džonsonom kažnjen zbog kršenja epidemioloških mera za vreme strogog karantina u Velikoj Britaniji.

Tadašnji ministar finansija prisustvovao je proslavama u Dauning stritu 10 u mesecima kada je zemlje bila u strogom lokdaunu zbog pandemijev virusa korona.

Saveznici Borisa Džonsona ga optužuju za izdaju jer je izazvao pad premijera, samim tim i vlade. Ipak, on je obećao da neće smanjiti poreze sve dok inflacija ne bude pod kontrolom, čime je obezbedio glasove dela konzervativaca.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

„Korisnik fondova poreskih utočišta“?

Kritičari su, pak, zabrinuti zbog lične imovine potencijalnog premijera.

Sunak i njegova porodica su bili pod intenzivnom kontrolom, a poreski poslovi njegove supruge Akšate Murti su bili u centru pažnje. Kasnije je najavila da će početi da plaća porez na svoju zaradu u inostranstvu kako bi ublažila politički pritisak na svog muža.

Laburisti su postavljali niz pitanja o njegovim finansijama: da li je Sunak ikada imao koristi od korišćenja poreskih rajeva?

Riši Sunak. Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski „Independent“ ranije je pisao da je Sunak korisnik fondova poreskih utočišta na Britanskim Devičnaskim ostrvima i Kajmanskim ostrvima 2020. godine, ali je njegov portparol negirao ove tvrdnje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je Riši Sunak?

Sunak je rođen 12. maja 1980. u Sautemptonu, od hinduističkih roditelja pandžabskog porekla, Jašvira i Uše Sunaka. Oni su došli u Britaniju iz istočne Afrike.

Sunak je najstariji od troje braće i sestara. Njegov otac je lekar opšte prakse, a majka je vodila sopstvenu apoteku.

Sunak je pohađao ekskluzivnu privatnu školu Vinčester koledž i radio je kao konobar tokom letnjeg raspusta. Potom je otišao na Oksford gde je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju.

Dok je studirao upoznao je suprugu Murti, ćerku Narajane Murtija, indijskog milijardera. Par ima dve ćerke. Bogatstvo novog britanskog premijera i njegovo obrazovanje su došli u fokus na TV debatama.

Sunak je izabran u Donji dom za Ričmond (Jorks) u Severnom Jorkširu na opštim izborima 2015. godine, nasledivši Vilijama Hejga.

Podržao je Bregzit na referendumu o članstvu u EU 2016. godine. Imenovan je u drugu vladu Tereze Mej za parlamentarnog državnog podsekretara za lokalnu upravu u rekonstrukciji 2018. godine.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare