Foto:EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK/Vesna Lalić/Nova.rs/N1

Milorad Dodik ima podršku desno orijentisanih režima Evrope, na čijem je čelu Mađarska. Stoga ne čudi što je mađarski premijer Viktor Orban javno obećao donaciju od 100 miliona evra Republici Srpkoj, ali i odbio da uvede sankcije lideru Srba u BiH, ocenjuju sagovornici našeg portala.

Nakon što je u javnost dospeo izvešaj u kome se navodi da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pružio podršku Dodiku i sednici Narodne Skupštine Republike Srpske, na kojoj je dogovoren prenos nadležnosti sa nivoa BiH na nivo tog entiteta. Jedini Varheljijev uslov bio je da se o zakonskoj regulativi govori za šest meseci, kada se za to steknu uslovi.

Oliver Varhelji je osoba od poverenja Viktora Orbana i član njegove stranke Fides.

Oliver Varhelji
Oliver Varhelji Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Dodik ima podršku Mađarske, to je verovatno isprepletano ekonomskim interesima. Međutim, ne smemo da zaboravimo činjenicu da Orban ne stoji dobro na anketama i postoji verovatnoća da uskoro postane bivši premijer, tako da možda ta podrška neće mnogo značiti. Meni je teško da poverujem da bilo koja članica EU, uključujući Mađarsku, javno i glasno podržava rasparčavanje BiH, to nije stav EU i većine njenih članica“, kaže za Nova.rs Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

Mišljenje deli i Slavo Kukić, profesor Univerziteta u Mostaru, koji smatra da Dodiku podršku pružaju desničarski režimi.

Slavko Kukić
Slavko Kukić Foto: N1

„Stav EU zapravo je podeljen između dve grupacije zemalja – starih članica i novopridošlih od 2000. godine. Sasvim je izvesno da Dodik ima potporu desničarskih režima EU, gde je na čelu kolone Viktor Orban, ali tu su Janez Janša i Poljska, a pridružuje se i hrvatski režim i oni odbijaju da mu uvedu sankcije“, kaže profesor Kukić.

Razlog ovog naprasnog ujedinjenja desno orijentisanih političara može biti i činjenica da već određeno vreme postoje indicije da Milorad Dodik neće još dugo ostati na funkciji koju trenutno obavlja.

„Dodikova pozicija je ozbiljno uzdrmana činjenicom da su SAD izgleda odlučile da on postane prošlost, tako da niko u međunarodnoj zajednici ne želi da ima dodira sa njim. Stoga ovo može niti signal desno orijentisane Evrope da podržava retrogradne likove kao što je Dodik“, ocenio je Beširi.

Naim Leo Beširi Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored Sjedinjenih Američkih Država, koje su pre nekoliko godina uvele sankcije sprpskom članu Predsedništva BiH, u diplomatskim krugovima sve češće se priča o planu koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima za svog bliskog kolegu Dodika.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Jasno je dobrom delu Republike Srpske da je jedini razlog Dodikovog opstanka nacionalistička karta. To je ratna retorika koja postoji u BiH od devedestih godina. Dodik je značajno uplašen zato što je svestan da mu se bliži kraj, i to ne samo zbog toga što će Sjedinjene Države biti fokusirane da mu vide leđa, već postoji opravdana mogućnost da bi to mogao da uradi i Vučić. U diplomatskim krugovima već postoje glasine da je postignut dogovor da Dodik nestane sa političke scene, tako što biti postpuno izolovan od strane međunarodnih aktera, ali i Srbije“, zaključio je direktor Instituta za evropske poslove.

Orbanova potpora

Sumnje da je Oliver Varhelji učestvovao u odluci NSRS koja je izazvala buru u regionu podgrejao je i sam mađarski premijer. Orban je odlučno odbio da podrži nameru Nemačke da uvede sankcije Miloradu Dodiku, navodeći da bi to ugrozilo stabilizaciju Zapadnog Balkana.

„Balkan ne može biti stabilizovan bez BiH, a ta zemlja ne može biti stabilna bez obnove prava na koje Srbi imaju puno pravo i to je logika Mađarske“, poručio je on.

Mađarska će uputiti donaciju Republici Srpskoj, i to od 100 miliona evra. Orban je dao punu podršku Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi „egzorcizam Dodika“, koji je više puta pretio otcepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

Željko Komšić Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

Komšić: Ako Dodika ne zaustave stranci, zaustvićemo ga mi

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da ukoliko stranci ne zaustave Milorad Dodika, kog naziva „razbojnikom“, neće biti drugog izbora nego da ga, kako kaže, zaustave sami.

“Ti stranci, bilo da su naši prijatelji ili neprijatelji moraju znati. S razbojnikom nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu sa Ustavom i zakonom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Već sam jednom rekao, i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika – koji traži hleba preko pogače – zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo“, zapretio je Komšić.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram