Foto: BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/MO

Odluka o izdavanju obveznice u prvoj sedmici mandata Vlade Crne Gore bila je ispravna i pravovremena, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministarstvo finansija emitovalo je 9. decembra državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Pročitajte još:

Milatović je pojasnio da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2020. godine bila manja za više od 430 miliona evra u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, kako je dodao, naša država je zabeležila najveći pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi, i to u iznosu od 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

„Nakon ovakvih podataka – Crnoj Gori bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala, i pozajmi novac – potreban da vrati skoro 400 miliona evra dugova koji dolaze na naplatu u 2021. godini i finansira predviđeni budžetski deficit, a da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte“, naveo je Milatović na Tviteru.

U takvoj situaciji bi, kako je kazao, imali samo dve opcije:

„Da uđemo u jako težak aranžman sa MMF-om ili da tražimo bilateralne kredite (koji dolaze sa političkim uslovima). I naravno treću opciju (skoro pa nezamislivu) da kao zemlja uđemo u ne-servisiranje otplate dugova (ili plata i penzija). Nadam se da je sada jasnija odluka Vlade iz prve sedmice našeg mandata o izdavanju obveznice, kao i njena ispravnost i pravovremenost“, kazao je Milatović.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar