Zoran Milanović Foto:Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je u sredu kako je deo izraelske administracije „vrlo drsko i bezobrazno reagovao“ na njegovu raniju izjavu da je Izrael "izgubio njegove simpatije" zbog načina odgovora na napad Hamasa.

„Ja sam kad je Palestina u pitanju za jedan objektivan i uravnotežen pristup. Rekao sam ono što sam rekao pre pet dana, a na to je deo izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagovao. Razumem ih, nisu u lakoj situaciji, ali pravila su ista za sve“, poručio je Milanović u Tirani na konferenciji za medije nakon sastanka s albanskim kolegom Bajramom Begajom.

Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat saopštio je ranije kako je Milanovićeva izjava „nečuvena“ te se „negativno ističe nasuprot jasnih poruka podrške međunarodnih zvaničnika koje izražavaju saosećanje s izraelskim narodom nakon stravičnih scena varvarskog terorističkog napada Hamasa koje su objavljene širom sveta“.

Milanović je naglasio kako je nakon njega to reklo „još 20 ljudi, a pre mene irski premijer“.

„To ja, koji sam sve ove godine ćutap i ćutanjem u stvari odobravao sve ono što je Izrael radio, ne da imam pravo da kažem, nego imam obvezu da kažem“, istakao je Milanović.

Zoran Milanović Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Hrvatski je predsednik kazao i da palestinski narod ima pravo na vlastitu državu „što je odavno trebalo da bude poštovano, pa ne bi bilo velikog dela ovih nesreća i užasa koje gledamo“.

Ponovo je kritikovao postavljanje izraelske zastave na zgradu hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

„To je bilo nepotrebno, to hrvatski građani ne odobravaju i to u ogromnoj većini“, kazao je.

Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) je, nakon što je radikalni islamista ubio dvoje Šveđana u Briselu, podigla budnost protiv terorizma, a Milanović kaže kako je to dobro, „u skladu s onom – opreza nikad dosta, ali normalan život ne smemo da zaustavimo bez valjanog razloga“.

Napomenuo je kako je spomenuti teroristički napad u Briselu, po trenutnim informacijama, izvršio pripadnik Islamske države.

„Moramo da budemo svesni da nije svaki događaj ovakve vrste povezan s Palestinom. ISIL nije nikada palestinsko pitanje isticao kao važno pitanje za njih, njih zanima Islamska država“, kazao je Milanović.

Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Svi koji ne mlate i ne ubijaju žene za njih su heretici, pa tako i Palestinci“, dodao je, istakavši kako su i cilj i metode te organizacije potpuno neprihvatljivi.

S druge strane „ono za šta se navodno zalažu borci za palestinsku slobodu je prihvatljivo, metode nisu“.

„Osuđivao sam ih i osuđivaću ih. Isto tako tražim da pravila budu ista za sve i da se primenjuju dosledno, a ne da predsednici nekih država kao što je Kosovo prekinu mandat i odu u nekakav poluzatvor u Hag, da hrvatski generali vise po Hagu godinama. A šta je s drugima“, poručio je Milanović.

Zoran Milanović Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Albanija stalno napreduje bez odgovarajućeg odgovora EU

Milanović je u sredu započeo svoju dvodnevnu posetu Albaniji na poziv albanskog predsednika Bajrama Begaja. Govoreći o evropskoj perspektivi Albanije, kazao je kako Albanija stalno napreduje poslednjih dvadesetak godine „u svakom pogledu“.

Uprkos tome, „napredak nije praćen odgovarajućim institucionalnim reakcijama i odgovorima EU“.

Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dodao je kako je apsurdno da je Albanija zajedno s Hrvatskom ušla u NATO 2009, a nije puno napredovala na svom evropskom putu.

Begaj je naglasio kako je Hrvatska „jedan od modela“, koji Albanija treba da sledi na putu prema EU.

Albanski predsednik je kazao i da će Albanija podržati Hrvatsku za nestalnu članicu u Savetu bezbednosti sigurnosti od 2030. do 2031. godine, kao što je i Hrvatska podržala Albaniju za period od 2022. do 2023.

Napad u Banjskoj

Oba predsednika dotakla su se i napada srpskog paravojnog odreda na kosovsku policiju u Banjskoj na severu Kosova.

Pročitajte još...

„Nakon terorističkog napada Hamasa postaje neophodnije da EU i NATO snažno obeshrabruju“ takve postupke, kazao je Begaj, istakavši da nakon „terorističkog napada u Banjskoj“ na kosovsku policiju „stvari više nisu iste“.

Milanović je ponovio kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije dao odgovore u vezi s tim napadom, iako postoje dokazi o tome da su napadači obučavani na vojnom poligonu u Srbiji.

Međutim, naglasio je kako ne podržava sankcije Srbiji, jer one „ne donose nikad ništa“ i pomažu vlasti, kao što su se sankcije Rusiji pokazale kao „fijasko i šteta za nas“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar