Zoran Milanović Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatima u BiH drugi biraju predstavnike što je, kako je ocenio, veliki pad politike Zagreba i prevara.

„Dok je god moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsedništva, to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno“, rekao je Milanović u Kastrvu, prenela je njegova pres služba u saopštenju.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Hrvatska je tražila promenu izbornog zakona da bi, kako su isticali pre početka izbora u BiH, sprečili preglasavanje Hrvata, ističući da ih ima manje nego preostala dva konstitutivna naroda, Srba i Bošnjaka, ali do njih nije došlo.

Upitan o najavi da će Visoki predstavnik u BiH nametnuti nova izborna pravila posle izbora, Milanović je odgovorio da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja time, a ne da „zavisi o milosti činovnika“.

„O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sledeće četiri godine. To je neizdrživa situacija“, ocenio je hrvatski predsednik.

Milanović je rekao da su Hrvati u BiH najavljivali mogućnost da idu na neki oblik samouprave i da će ih on u tome podržati.

On je ponovio da je Hrvatska mogla da iskoristi instrumente koji joj kao članici NATO-a i EU stoje na raspolaganju i istakao da je Hrvatska potpisnica Dejtinskog sporazuma i da je BiH oslobođena „hrvatskim oružjem i hrvatskim životima“.

„Nikakav NATO nije oslobodio BiH. Par stotina hrvatskih branitelja je poginulo tamo temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović, da bi se u BiH stvorio mir. Hrvatska politika i spoljna politika koja to ne uvažava i time ne upravlja je slaba“, ocenio je Milanović aludirajući na nedovoljnu angažovanost vlade premijera Andeja Plenkovića.

On je rekao da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni „prevaranti i da se tim ljudima ne može verovati“, jer su tu da se „okoriste činjenicom da Hrvata ima malo“.

***

BONUS VIDEO: Izbori u BiH – Tanja Topić: Izbori donose iznenađenje na političkoj sceni?

Komentari

Svi komentari (0)