Zoran Milanović, Andrej Plenković kombo
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obrušio se na premijera ove zemlje Andreja Plenkovića zbog, kako kaže, njegovih stavova o Zaključku Veća EU o Bosni i Hercegovini, u kojem se ne spominje konstitutivnost naroda.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako piše Milanović na svom Fejsbuk profilu, Plenković je objasnio da Zaključke Veća EU o Bosni i Hercegovini, koji su kako kaže dugoročno pogubni za Hrvate u BiH i štetni po nacionalni interes Hrvatske, treba derivirati, dekriptirati i dešifrirati, prenosi Klix.ba.

„Prema njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptiraju i dešifriraju prava i obaveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovito. Nema se šta tu dešifrovati, pročitana je to knjiga, treba delovati. Ali razumem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran uticaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH“, kaže Milanović.

Dodao je da je Plenković, ako nije želeo da ugrozi svoju ličnu briselsku karijeru, trebao naložiti Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako, prema njegovim rečima, „beskorisnih i štetnih zaključaka“?

„Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakvu garanciju da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Veća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju“, dodao je Milanović.

Na kraju je Milanović zaključio da je Plenković očekivao i njegovu zahvalnost što ga je, „branio u Sarajevu“.

„Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?“, zaključio je Milanović.

BONUS VIDEO: Makron u poseti Hrvatskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar