Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je forenzički nalaz o padu bespilotne letelice na Zagreb završen još pre osam dana, a da oni koji su se bavili, kako je naveo, "glupostima" i "lagali" o tom događaju sada ćute.

Milanović je novinarima u Plitvicama rekao da on zna rezultat tog nalaza, ali da o tome ne želi da govori, jer za to, kako je naveo, više nema “ni interesa, ni vremena”.

„Baviti se glupostima ministra obrane (Maria Banožića). Ovo je bila glupost u koju je povukao i premijera”, rekao je Milanović.

Upitao je zašto premijer Plenković više ne drži pres konferencije sa avionima u niskom letu.

“Lagali smo, izmišljali, pričali gluposti… Pre bih rekao da su pričali gluposti nego lagali”, rekao je i dodao da o nalazu pada letilice ne želi da govori, jer pokušava da, kako kaže, bude odgovoran, što mu ponekad i uspe.rekao je Milanović.

Podsetimo, bespilotna vojna letelica sovjetske proizvodnje, teška šest tona,  početkom marta srušila se u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi. Pre nego što je pala na gusto naseljeni deo glavnog grada Hrvatske prošla je kroz vazdušni prostor Mađarske i Rumunije.

Hrvatski mediji su javljali, pozivajući se na izvore bliske ministarstvu odbrane, da je u letelici pronađena bomba teška do 120 kilograma. Ali, kako je tada rečeno, budući da je udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, naprimer, u asfalt ili beton, posledice bi bile katastrofalne.

Ministar odbrane (MORH) Mario Banožić potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i delovi aviobombe koji ukazuju da nije reč o izviđačkoj letelici.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da dosadašnje indicije pokazuju da bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu nije bila naoružana i da se nije radilo o oružanom napadu.

Slučajno ili ne, ubrzo je splasnulo zanimanje hrvatskih medija za ovaj slučaj, sve je manje napisa o tome da li je u letelici bio eksploziv, a ostalo je nerazjašnjeno i pitanje iz koje je zemlje lansirana – Rusije ili Ukrajine.

BONUS VIDEO: Plenković: Letelica je bila naoružana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar