Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je u Pregradi te je tom prilikom dao izjavu za medije. Osvrnuo se i na navode da je predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković ozbiljan kandidat za generalnog sekretara NATO-a, o čemu su pisala dva švedska lista.

„Sutra će Bjelovarac objaviti da je Banožić kandidat za šefa NATO-a. Ne znam, sve je moguće“, kazao je Milanović.

„Plenković jedva čeka da se preparkira“

„Funkcija generalnog sekratara nije zamišljena i nikad nije funkcionisala kao nešto politički važno i kreativno. Međutim, u vremenima krize, intervencija u Srbiji 1999. i sada, 20 godina kasnije, sekretar NATO-a je medijski prisutniji, ali to stvara problem među saveznicima“, dodao je predsednik Hrvatske, prenosi Index.hr.

Dodaje da „soliranje“ aktualnog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga smeta nekim zvaničnicima NATO-a, a posebno Francuzima.

„To će morati biti neko ko će morati u startu izbiti iz glave da će biti kreativan, da će ga se nešto ozbiljno pitati, i koji će se morati dopasti Vašingtonu, ali i Parizu“, ističe Milanović.

Zoran Milanović, Andrej Plenković
Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia

„On živi za to, on živi za to da se negde preparkira, to ga jako zanima i draška“, rekao je Milanović o Plenkoviću i dodao da je potrebno izbeći da se datum parlamentarnih izbora prilagođava potrebama predsednika vlade.

Novinare je zanimalo i da li bi se u slučaju odlaska Plenkovića s pozicije premijera Milanović borio za tu poziciju.

„Ništa od toga, nikad“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Opet se osvrnuo na Plenkovića.

„Ako ode za generalnog sekretara super, biće neko iz Hrvatske. Ali generalni sekretar ne može puno. Ovo je operacija preparkiravanja Andreja Plenkovića“, poručio je predsednik Hrvatske.

„Takvu osobu to ne zadovoljava, ne vidim ga na takvom mestu. Tamo moraš vezati konja gde ti gazda kaže, a Plenkovićeva cela karijera je zabij nož u potkolenicu onom ko ti je pomogao. Ali podržavam, svim srcem“, zaključuje Milanović.

BONUS VIDEO: Kome je Zoran Milanović servirao svoj stav o Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar