Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je, komentarišući načine uštede energije, uspeo da uvredi Rome stereotipnim mišljenjem da je njihov posao uklanjanje otpada. Od tada u Hrvatskoj ne jenjavaju reakcije na rasističku izjavu.

„Vidi, ako ćeš podesiti klimu na 25, bolje je da je prodaš Romima, neka je odnesu, zaradiće na tome. Romi su jako dobri u tim stvarima“, rekao je on, diskriminišući ionako ugroženu zajednicu u čitavom regionu.

Narodni poslanik Veljko Kajtazi prokomentarisao je Milanovićevu izjavu, navodeći da predsednik ne treba da doprinosi stereotipima, kao i da je svojom izjavom uvredio celu romsku zajednicu.

„Čovek koji je na čelu države u ovakvim situacijama treba bolje da razmisli šta i na koji način govori o svojim sugrađanima u javnosti“, rekao je Kajtazi.

Naravno, Milanović mu nije ostao dužan, rekavši Kajtaziju „Idi da se okupaj. U more, da ne ispadne uvredljivo“. Uz to, uspeo je da dovede u pitanje da li je Kajtazi uopšte Rom.

„Jesam li možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se ko u ovoj zemlji krade, i ko krade metal. Jesam li rekao da Romi kradu? Da li je trebalo da kažem da su Romi doktori nauka? Pa, nisam ni ja. Dosta je bilo tog prenemaganja i izvinjenja. Gde je kraj izvinjavanju, za ovo, za ono… Neko stalno mora nekome da se izvinjava, kome da se izvinjavam, za šta? Gospodin Kajtazi, prvo je pitanje da li je Rom, hajde da kopamo koliko je on zaista Rom“, rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare