Marko Milačić
Marko Milačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio je Ustav Crne Gore i svoje propisane nadležnosti jer je bez sprovedenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija podneo predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, kazao je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Milačić podseća da Ustav u članu 95 propisuje nadležnost Predsednika da “predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”.

Miodrag Lekić, Milo Đukanović
Miodrag Lekić, Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

„Pomenutom tačkom 5 stava ovog člana Ustava jasno je dakle propisano da predsednik Crne Gore nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, dakle svih partija, Skupštini Crne Gore predlaže mandatara za sastav Vlade. Suprotno propisanom, predsednik Đukanović je održao razgovore i konsultacije samo sa delom predstavnika političkih partija u Skupštini, a na razgovor nije pozvao predstavnike parlamentarnih partija Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Civisa“, rekao je Milačić.

Napominje da je među predstavnicima ovih partija i Miodrag Lekić, predsednik Demosa koji je dobio podršku skupštinske većine za mandatara.

Marko Milačić Skupština Crna Gora
Marko Milačić Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore Youtube

„Na bazi ovako nesprovedene Ustavne nadležnosti predsednika države Đukanović je uputio predlog da se Skupštini skrati mandat, u kom je naveo da ga održane konsultacije nisu ubedile „da postoji parlamentarna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenje veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“, u kom je takođe naveo da je obavio konsultacije sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije. Naveo je i da se pozivu na konsultacije nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokrata, SNP-a i URE“.

Milačić tvrdi da je Đukanović iz konsultacija i razgovora, suprotno članu 95 stav 1 tačka 5 Ustava isključio više parlamentarnih partija koje nije ni pozvao i čije mišljenje nije želeo da čuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare