Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Poznati hongkonški mikrobiolog Juen Kvok-Jung objavio je podatke o tome kako je zvanični Peking uništio sve dokaze o početku izbijanja zaraze koronavirusom u Vuhanu, gradu iz kog je krenula pandemija.

Nove informacije dolaze od profesora Juena, uvaženog stručnjaka za zarazne bolesti na Univerzitetu u Hongkongu. Ovaj mikrobiolog je bio deo tima stručnjaka, na čelu sa vrhunskim kineskim specijalistom za respiratorne bolesti Džongom Nanšanom, koji je 19. januara ove godine bio zadužen, od kineske vlade, u misiji utvrđivanja činjenica koje su dovele do epidemije u Vuhanu.

U prošli ponedeljak, kako prenosi Ipok tajms,  Juen je u intervjuu za BBC otkrio da lokalne kineske vlasti ne samo da su sporo reagovale na javljanje epidemije, već su uništile i fizičke dokaze o njenom početku.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP / Profimedia

„Sumnjam da su skrivali dokaze na lokalu, u Vuhanu. Lokalni zvaničnici, koji je trebalo odmah da proslede sve neophodne informacije, nisu dozvolili da se to uradi, a to je bila njihova obaveza“, kaže profesor Juen.

Očišćeno mesto zločina

Vlasti u Vuhanu u početku su tvrdile da je izbijanje koronavirusa nastalo na pijaci morske hrane „Huanan“, iako su studije od tada pokazale da neki od prvih pacijenata nisu imali nikakve veze sa tim mestom.

U razgovoru za BBC, Juen se prisetio posete toj pijaci u januaru, rekavši da nije bilo šta na njoj da se vidi, jer je bila očišćena od svega.

„Može se reći da je na ovaj način bilo očišćeno mesto zločina. Nije moglo da se identifikuje ništa što bi moglo da ukaže na domaćina koji bi virus dalje širio na ljude“, tvrdi ovaj mikrobiolog.

Pročitajte još:

Juen dalje kaže kako sumnja da su kineske vlasti napravile neku vrstu zataškavanja istine u Vuhanu.

Kontrola istine iz Vuhana

Činjenica je da, otkako je virus izbio prvi put, Peking aktivno pokušava da kontroliše priču oko pandemije. Krajem decembra, vlasti su ućutkale osam lekara nakon što su na kineskim društvenim mrežama objavili da se novi oblik pneumonije širi u Vuhanu, koji bi na kraju mogao da postane kovid 19.

Među tih osmoro lekara bio je i oftalmolog Li Venlijang, doktor-heroj i uzbunjivač, koji je na samom početku alarmirao na postojanje opakog virusa. Nakon što je u februaru preminuo od posledica zaraze, zvanični Peking je ispričao svoju verziju okolnosti njegove smrti, slaveći ga kao „mučenika“, što je najveća počast koju Komunistička partija Kine može da dodeli građaninu koji umre u službi države i njenih interesa.

Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Uprkos naporima Kine da utiša uzbunjivače, profesor Juen je ostao glasan u propitivanju zvanične verzije Pekinga o nastanku koronavirusa. Tako su Juen i njegov kolega mikrobiolog sa Univerziteta u Hongkongu Dejvid Lung napisali članak objavljen u lokalnom listu Ming Pao. U njemu su doveli u pitanje postojeće tvrdnje, uključujući i one koje je izneo portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijun, da koronavirus potiče iz SAD, navodeći da su te tvrdnje bez valjanog dokaza i da ih ne treba dalje širiti.

Foto: ALANSIU / Newscom / Profimedia

Netransparentnost od prvih dana

„Umesto svih napora koje je uložila da kontroliše naraciju oko virusa, Kina je trebalo da usmeri snage na to da razlozi njegove pojave budu transparentniji još od prvih dana“, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo, pa dodao:

„Zamislite samo koliko bi bilo bolje za ceo svet, da i ne pominjem ljude u Kini, da smo mogli čuti istinu od lekara u Vuhanu, odnosno da su imali dozvolu da podignu uzbunu zbog izbijanja novog i nepoznatog virusa“.

U istom govoru koji je održao 23. jula u kalifornijskoj predsedničkoj biblioteci i muzeju „Ričard Nikson“, Pompeo je pohvalio kineske disidente među lekarima koji su rizikovali svoju karijeru, pa čak i živote, govoreći protiv vlasti u Pekingu.

Komentari

Svi komentari (17)