Foto: BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DR

Komesar Veća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu i optužila Srbiju da ne poštuje svoje međunarodne obaveze u vezi s tim zločinom.

Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gde je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, „kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine“.

„Najdrastičniji je slučaj Novaka Đukića, koga je sud Bosne i Hercegovine osudio za izdavanje naredbe za napad na Tuzlu, a on je pet godina posle izricanja presude i dalje na slobodi u Srbiji jer presuda još nije sprovedena. To je šamar žrtvama masakra u Tuzli i flagrantno nepoštovanje Srbije njenih međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava“, navela je Mijatović u pisanoj izjavi, prenela je Beta.

 

Nedostatak političke volje

Mijatović je kazala i da je važno sećati se žrtava „tog gnusnog napada“ i preživelih, i pamtiti patnje njihovih porodica, ali je dodala da to nije dovoljno i da one zaslužuju pravdu.

„Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati“, navela je Mijatović.

Dodala je da su negiranje zločina počinjenih u ratu, falsifikovanje činjenica utvrđenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca „postale ozbiljne prepreke u toj borbi“.

„Vreme je da zemlje u regionu depolitizuju zločine počinjene tokom rata i da posvete više pažnje potrebama preživelih i porodica žrtava. Osiguranje pravde u vezi s počinjenim zločinima mora da bude jedan od glavnih političkih prioriteta u regiji“, navela je Mijatović.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram