Kirijakos Micotakis
Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis najavio je formiranje nezavisnog komiteta eksperata koji će istražiti uzroke železničke nesreće u kojoj je poginulo najmanje 40 ljudi u centralnoj Grčkoj tokom obraćanja u sredu.

„Upravo sam se vratio sa mesta tragedije koja će zauvek ostati u našem kolektivnom sećanju. Desetine naših sugrađana Grka, većinom mladih ljudi, tamo su izgubili živote u strašnoj železničkoj nesreći koja je nezabeležena u istoriji naše zemlje“, rekao je Micotakis u svom obraćanju.

„Želeo bih da izrazim svoju srdačnu zahvalnost muškarcima i ženama našeg državnog mehanizma koji su se odmah mobilisali. Vatrogasci i spasioci, radnici Hitne pomoći, policija, pripadnici lokalne samouprave, kao i lekari, medicinske sestre, psiholozi u našim bolnicama. Radili su i rade najbolje što mogu u teškim uslovima“, rekao je on i dodao da sam se „sastao sa rođacima žrtava i nestalih u bolnici Larisa. U svom neizrecivom bolu, sa velikim dostojanstvom, pitali su me „zašto“. Dugujemo im iskren odgovor.“

grčka, sudar vozova Tanjug/AP
grčka, sudar vozova Tanjug/AP

„Ministar saobraćaja i infrastrukture Konstantinos Karamanlis, preuzimajući objektivnu političku odgovornost, odmah je podneo ostavku. Isto su uradili i čelnici organizacije Helenik Relvejs i njene projektne podružnice ERGOSE. Njegov stav mu ide na čast, jer sve ukazuje na činjenicu da se tragedija, nažalost, prvenstveno svodi na tragičnu ljudsku grešku“, dodao je, prenosi ekathimerini.com.

grčka, sudar vozova Tanjug/AP
grčka, sudar vozova Tanjug/AP

„Državni ministar Georgios Gerapetrit će, do nacionalnih izbora, obavljati funkciju prelaznog ministra saobraćaja. Već sam ga zamolio da brzo formira nezavisni komitet stručnjaka koji će u potpunosti istražiti uzroke nesreće. Ali takođe će ispitati dugotrajna kašnjenja u implementaciji železničkih projekata. Istovremeno, pravda će raditi svoj posao. Država će stati uz porodice nastradalih. Oplakićemo našu decu, našu braću i sestre, naše prijatelje. Stajaćemo ujedinjeni pred ovom tragedijom, a onda ćemo, pognute glave, stisnuti zube. Radićemo na tome da ono „nikad više“ koje se čuje u Larisi ne postanu prazne reči. Obećavam vam“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Snimci dronom jutro posle sudara vozova u Grčkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar