Angela Merkel Foto:AP Photo/Michael Sohn

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se založila za nove restriktivne mere u borbi protiv korona virusa zbog porasta broja infekcija u zemlji u vreme kada se približava zima. 

Merkel, koja se danas sastaje sa vođama 16 nemačkih država, želi da ograniči broj učesnika na privatnim proslavama na 25, a na 50 broj ljudi na proslavi na javnom prostoru ako poraste broj slučajeva zaraze, proizilazi iz nacrta teksta koji treba da bude usvojen na tom sastanku, u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Pročitajte još:

Kancelarka i guverneri razmatraju kako da spreče da se rast broja infekcija korona virusa ubrza na nivoe viđene u drugim evropskim zemljama i moguće je da će biti uvedene nove restrickije.

„Zbog pada temerature, produženih boravaka u zatvorenim prostorima tokom jeseni i zime i preteće sezone gripa treba sada da budemo posebno pažljivi, naročito u organizaciji slobodnog vremena i privatnih proslava“, rekli su razni politički zvaničnici.

Broj novozaraženih u Nemačkoj dostiže najviše nivoe od aprila poslednjih nedelja, tako da je preko 2.000 novih slučajeva zaraze dnevno zabeleženo nekoliko puta. To je i dalje znatno manje od cifara zabeležinih na vrhuncu prve faze pandemije, i daleko manje od brojeva u nekim drugim evropskim zemljama kao što su Francuska i Španija, prenosi agencija AP.

Međutim, to je znak za uzbunuu Nemačkoj. Stopa infekcije u Minhenu i nekim drugim gradovima nedavno su bile oko 50 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnka nedeljno, što je nivo koji zahteva da vlasti preduzmu akciju.

Berlin ponovo poziva Nemce na odgovornost dok je kancelarka Angela Merkel „vrlo zabrinuta“ zbog najnovijeg razvoja pandemije, rekao je njen portparol Štefan Zajbert.

„Ne možemo uspešno da se izborimo sa virusom ako svaki od nas ne doprinese toj borbi“, rekao je on. On je ponovio koliko je važno da se nosi maska na javnim mestima i da se poštuje udaljenost od 1,50 metara.

„Ne smemo dozvoliti da se virus eksponencijalno širi ponovo na pojedinim lokacijama“, rekao je Zajbert juče.

U zemlji koja je do sada uglavnom bila poštedjena u ovoj pandemiji broj dnevnih novozaraženih je „nažalost počeo da raste od kraja jula“, navodi se u vladinom dokumentu.

Broj novih slučajeva zaraze dnevno prešao je granicu od 2.000 prema institutu Robert Koh, a 9.471 osoba umrla je od virusa od kada se pojavio.

„Taj porast broja zaraženih još je veći u drugim susednim zemljama gde brojevi nekad dostižu nivoe veće nego što su bili krajem marta 2020“, kada je većina evropskih zemalja preduzela drastične mere izolacije, navodi se u dokumentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare