Angela Merkel
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Nemce da prihvate restrikcije vezane za pandemiju koronavirusa koje su stupile na snagu u ponoć uključujući noćni policijski čas od 22 sata do pet sati ujutro, dalja ograničenja ličnih kontakata i pristupa prodavnicama koje nisu neophodne u oblastima sa visokim stopama infekcije.

Pročitajte još:

U svom nedeljnom obraćanju danas Merkel je priznala da su nove mere „teške“ ali je naglasila da je potrebno da se zaustavi širenje virusa u zemlji.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti u petak je prijavila 23.392 novozaraženih i 286 umrlih od koronavirusa. Od početka pandemije u Nemačkoj je zabeleženo gotovo 3.3 miliona slučajeva zaraze i 81.444 umrlih.

Merkel je rekla da su nove mere koje automatski stupaju na snagu u regionima gde je više od 100 prijavljenih slučajeva za 100.000 stanovnika nedeljno, „hitno potrebne“.

Pozivajući se na druge zemlje kao što su Britanija, Portugal i Irska koje su beležile nagli pad broja zaraženih za vreme strogog karantina, ona je branila nove restriktivne mere od kritičara koji smatraju da su preterane.

„Ni jedna zemlja koja je uspela da prekine treći talas pandemije i zatim ponovo ublaži restrikcije nije to uspela bez teških mera kao što su noćni policijski čas“, rekla je Merkel.

Desetine poznatih ličnosti u Nemačkoj objavilo je ove nedelje video snimke na kojima ismejavaju restrikcije i one koji se za njih zalažu. Neki od njih su umeđuvremenu ukolinili snimke i izvninili se zato što su podržali narativ ekstremne desnice o pandemiji, pa je to izgledalo kao da umanjuju patnje onih koji su izgubili svoje bližnje zbog koronavirusa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar