Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Dok zvaničnici u Evropskoj uniji odobravaju odluku da se, uprkos velikim teškoćama, probije današnji rok za nagodbu o izlasku Velike Britanije iz članstva EU, britanski tabloidi su oštro napali "luteransku Angelu Merkel" da je glavni krivac što nema konačnog dogovora o režimu trgovine.

Britanski tabloidi, ukazuju s podsmehom mediji u EU, se utrkuju u kritikama na račun „tvrdokorne luteranke Merkel koja neće da popusti razuzdanom (britanskom premijeru Borisu) Džonsonu“, a ne propuštaju ni da potkače „francuskog predsednika Emanuela Makrona, navodeći da su Makron i nemačka kancelarka „nadmeni i sabotiraju mogući sporazum o ‘bregzitu’“.

Ratoborni jezik i neprijateljstvo prema evropskom kontinentu se na naslovnim stranama dižu na stepen „nove bitke za Trafalgar“ pošto je vlada naredila brodovima pomorske straže da se pripreme za nadzor granica u slučaju propasti pregovora s Briselom.

Pročitajte još:

To je i odraz stavova vladajućih političara u Londonu i tako visokotiražni „Mejl on sandej“ kaže da bi „Merkelova volela da mi Britanci klečimo na krhotinama stakla“, navodeći kao izvor zvaničnika Dauning strita, sedišta vlade.

Izveštači medija na kontinentu te „krhotine stakla“ vide i kao aluziju na „kristalnu noć“ u Nemačkoj, kad su nacisti 1938. počinili pogrom nad Jevrejima.

Spominjanje za Britance slavne bitke kod Trafalgara, kad je britanska flota pobedila francusko-špansku armadu, nadovezuje se na podizanje neprijateljskog gledanja na Evropljane i čak se provlačenjem podsećanja na drugi svetski rat raspiruju antinemačka raspoloženja uopšte.

Krajnje konzervativni pisac i uvodničar „Mejla on sandej“ Daglas Mari istovremeno naglašava da je nemačka kancelarka Merkel „ćerka luteranskog sveštenika…bila je i članica komunističke omladine“ a njena „autoritarna krutost je glavni uzrok sramotnih pregovora s EU“.

Ipak, da je reč o potpuno „neodgovornoj smejuriji“ ukazao je ugledni konzervativni poslanik, predsednik Odbora za odbranu britanskog parlamenta Tobis Elvud koji je primetio da poredjenje brodova pomorske straže u La Manšu s bitkom kod Trafalgara predstavlja čistu parodiju „naše bivše pomorske moći“.

Elvud je upozorio da „ako bi bio potopljen samo jedan ribarski brod, Francuzi bi jednostavno zatvorili luku Kale…ovo je pravo nacionalno ludilo“.

Državljani zemalja EU koji žive u Velikoj Britaniji su na društvenim mrežama jednodušno ocenili da je to „podjarivanje oveštalih stereotipa“ i, kako prenose izveštači iz Londona, strahuju i od napada budući da „Britanci već doručkuju mržnju prema strancima, dok je atmosfera u zemlji sve više zatrovana“.