Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Sjedinjene Američke Države će možda morati da produže mere socijalnog distanciranja, poput zatvaranja škola ili naredbi da se ostane kod kuće, sve do 2022. godine, ukoliko vakcina protiv koronavirusa ne bude uskoro dostupna, javlja CNN, pozivajući se na predviđanja istraživača sa Harvarda.

Tim s Harvard škole za javno zdravstvo koristio je saznanja o kovidu-19, ali i drugim koronavirusima kako bi napravio moguće scenarije trenutne pandemije.

„Može se zahtevati povremeno distanciranje sve do 2022. godine, osim ako tretmani ili vakcina ne postane dostupna. Čak i u slučaju njegovog nestanka, nadzor nad virusom trebalo bi održavati jer bi ponovni rast zaraze mogao biti moguć do 2024. godine“, navodi se u izveštaju.

Autor studije i profesor epidemiologije Mark Lipsič ukazao je, u razgovoru sa CNN, da ukoliko se izabere model socijalnog distanciranja, možda će biti neophodno da traje nekoliko godina, „što je očigledno veoma dug period“.

Autori studije navode i da su svesni da bi takva mera imala duboko negativne ekonomske, socijalne i obrazovne posledice.

Njihova nada je da će istraživači pomoći da se identifikuju slične projekcije epidemije, alternativnim pristupima, identifikovati komplementarne načine borbe i podstaći dalja razmišljanja kako pandemiju staviti pod kontrolu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram