Foto:EPA-EFE/BART MAAT

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabeležen nagli skok dnevnog broja novozaraženih, jer je u protekla 24 sata registrirano gotovo dvostruko više slučajeva nego što je to bio prosek u protekle tri nedelje.

Pročitajte još:

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravlje, od srede je potvrđeno 757 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 zaraženih osoba u tom je razdoblju umrlo.

Nakon testiranja nešto više od tri hiljada uzoraka zaraze je potvrđeno kod 542 osobe iz Federacije BiH, 202 iz Republike Srpske, te 18 s područja distrikta Brčko.

Upozorenja epidemiologa

Epidemiolozi u BiH već danima upozoravaju kako sve ukazuje na to da se, zaraza sada ponovo širi, a ocenili su kako je to rezultat sve slabijeg poštovanja propisanih mera ograničenja.

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Krizni štab Federacije BiH u sredu je uveo nove mere, ali je dopušten nastavak rada ugostiteljskih objekata i svih uslužnih delatnosti, kako je to bio slučaj i ranije.

Uvedene su nove restrikcije za privatna okupljanja, na kojima može biti najviše do deset osoba, a ograničenja se odnose i na sahrane, na kojima može biti najviše 25 ljudi.

U ugostiteljskim objektima sada je zabranjena živa muzika.

Inspekcijskim službama i policiji dat je nalog da pojačaju kontrole nošenja zaštitnih maski.

Vakcina nerešiv problem

Bosna i Hercegovina do sada nije dobila 1,23 milion doza vakcina zapadnih proizvođača, naručenih posredstvom mehanizma COVAX.

Iako je ministarka spoljnih poslova Bisera Turković u sredu tvrdila kako će prvih stotinu hiljada doza, koje su osigurane uz posredovanje Evropske unije, odnosno financirane kroz IPA fondove, stići narednih dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak je potvrdilo kako su se pojavili dodatni problemi. Navodi se da je Fajzer postavio nove uslove kako bi isporučio svoju vakcinu.

Foto:EPA-EFE/Miguel Gutierrez

To je potvrdio i premijer BiH Zoran Tegeltija, koji tvrdi da Fajzer sada pokušava skuplje naplatiti vakcinu.

„Moj stav je da Fajzer želi da kupi vreme i da vakcinu želi prodati drugima po sasvim drugim cenama od onih koje smo mi platili“, rekao je Tegeltija komentirišući nove probleme.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar