Foto:Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Donedavno, muškarci u Južnoj Koreji koji su bili optuženi da su ejakulirali bez pristanka partnerke po njenim stvarima, morali su da se brane od optužbe "oštećenja imovine". Nakon kritike javnosti, poličari pokušavaju da se iskupe, i uvedu takozvani "terorizam spermom" kao zakonom kažnjivi seksualni prestup, piše Gardijen.

U svetlu globalnog pokreta #MeToo, poslednjih nekoliko godina društveni stavovi povodom seksualnih prestupa u Južnoj Koreji izloženi su sve većoj kritici. Kap koja je prelila čašu je niz kontroverznih i blagih sudskih presuda: muškarci optužani da tajno ejakuliraju po tuđim predmetima, odgovarali bi za „oštećenje imovine“, umesto za seksualni prestup, prenosi Gardijan.

Čin ejkuliranja ili razmazivanja spreme po stvarima druge osobe bez njene saglasnosti u Koreji poznat pod nazivom „terorizam spremom“, postao je konkretan sudski slučaj nakon što su lokalni aktivisti naglasili da ne postoji odgovarajući pravni okvir za kažnjavanje ovog, kako kažu, očiglednog seksualnog prestupa.

Muškarac koji je 2019. godine razmazao svoju spermu po ženskim cipelama dobio je kaznu od 366 evra. Policija je rekla da se istraga vodila kao istraga „oštećene imovine“ zato što nije bilo pravnih osnova da slučaj tretiraju kao seksualni prestup.

Iste godine, drugi muškarac osuđen je na tri godine zatvora za, između ostalog, „pokušaj povrede“ nakon što je iz osvete ubacio laksative i afrodizijak u kafu žene koja je odbila njegovo udvaranje. Iako je dodao i svoju spermu u piće zajedno sa još 54 dodataka, zločin nije priznat kao seksualni prestup, zato što nije dokazan prisilni seksualni napad.

U maju 2021. godine, južnokorejski državni službenik dobio je kaznu od 2200 evra za nanetu „imovinsku štetu“, nakon što je u vremenskom periodu od pola godine, ejakulirao šest puta u koleginičin termos za kafu. Sud je presudio da je taj čin „uništio“ korisnost kontejtera.

Lokalni korejski mediji izveštavaju o sve više slučajeva „terorizma sperme“. Međutim, zakon u Južnoj Koreji eksplicitno kaže da počinilac mora da primeni silu da bi se prekršaj smatrao seksualnim prestupom – kao što je slučaj sa seksualnim zlostavljanjem ili silovanjem.

Kada termosi imaju više prava nego žene

„Žrtva u slučaju termosa za kafu bila je seksualno ponižena, ali to se u zakonu ne smatra seksualnim prestupom zato što nije bilo direktnog fizičkog kontakta“, izjavila je Baek Hje-rjun, poslanica vladajuće Demokratske stranke koji pokušava da promeni zakon: počiniocu je suđeno za „oštećenje imovine“, jer se njegov čin tumačio kao prestup prema termosu.“

Baek je prošlog meseca priložila nacrt amandmana zakona koji nastoji da proširi definicija seksualnog prestupa koji bi obuhvatao i nefizički kontakt – uključujući predmete ili supstance koje izazivaju seksualno poniženje. „Seksualne prestupe treba tumačiti sa stanovišta žrtve“, dodala je.

U nekoliko sudskih parnica sudije su uvažile „terorizam spermom“ kao vid maltretiranja u odsustvu fizičkog kontakta. Međutim, u više od polovine nedavnih slučajeva, počinilac je dobio samo uslovnu kaznu. Od 44 policijska slučaja, 26 počinilaca optuženo je za zlostavljanje, a 17 za oštećenje imovine – što ukazuje na različito tumačenje postojućeg zakona, koji gorepomenuti amandman nastoji da razjasni.

„Svaki seksualni prestup je prestup“ rekla je Čoi Von-đin, generalna sekretarka civilne grupe Korean Womenlink, koja veruje da su ovakvi mizogeni činovi takođe zločini mržnje nad ženama. „Ovo nije nasumični čin nasilja na ulici, ceo ženski rod meta je ove vrste zločina“.

Južna Koreja zabeležila je unapređenje zakonskog sistema u poslednjih nekoliko godina. Posedovanje ilegalnih seksualnih snimaka sada je kažnjivo do 3 godine zatvora, dok će lica koja proganjaju nekoga sa se suoče sa strožijim kaznama.

„Kao i u drugim incidentima koji su doveli do pravnih izmena, poenta je u proširenju razumevanja patnje nanete žrtvi i donošenju neophodnih izmena u zakonu“, izjavila je Čoi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar