Mekdonalds Moskva Rusija
Mekdonalds u Moskvi Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Povlačenje legendarnih zapadnih brendova iz Rusije uzima zamah. Poslednji u nizu koji su to učinili su Starbaks, Koka-Kola i Pepsi koji su se time pridružili MekDonaldsu u povlačenju sa ruskog tržišta zbog invazije na Ukrajinu.

Kasno u utorak, PepsiCo, proizvođač bezalkoholnih pića i grickalica, rekao je da obustavlja svako oglašavanje u Rusiji i zaustavlja prodaju svojih brendova pića, nakon slične najave rivalske kompanije Koka-Kole.

Gigant brze hrane MekDonalds rekao je ranije da će privremeno obustaviti rad u 850 svojih restorana u Rusiji.

Kompanija sa sedištem u Čikagu, koja poseduje 84 odsto svojih prodavnica u Rusiji, mogla bi da pretrpi veliki finansijski udarac zbog ove odluke. U nedavnom regulatornom podnesku, MekDonalds je naveo da njegovi restorani u Rusiji i Ukrajini doprinose ukupno devet odsto godišnjeg prihoda ili oko dve milijarde dolara.

Kompanija,  koja je otvorila svoju prvu rusku filijalu na Puškinovom trgu u Moskvi 31. januara 1990. godine, kada je, kako se procenjuje, 38.000 Sovjeta stajalo satima u redu da probaju Big Mek,  navela je da će nastaviti da isplaćuje svojih 62.000 zaposlenih koliko ima u Rusiji.

Mekdonalds Moskva Rusija
Mekdonalds u Moskvi Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

„Sukob u Ukrajini i humanitarna kriza u Evropi naneli su neopisivu patnju nevinim ljudima. Kao sistem, pridružujemo se svetu u osudi agresije i nasilja i molitvi za mir“, rekao je Kris Kempcinski, izvršni direktor Mekdonaldsa.

Starbaks je takođe saopštio da obustavlja sve poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući isporuku svojih proizvoda u kafiće koje vodi vlasnik licence. Kompanija je saopštila da će i dalje podržavati skoro 2.000 zaposlenih u Rusiji.

Mekdonalds i druge zapadne kompanije za hranu i piće suočile su se sa pozivima da se povuku iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Koka-Kola Co takođe je saopštila da obustavlja poslovanje u Rusiji. Pepsi je sledio njihov primer, rekavši da će prodaja njegovih brendova, kapitalna ulaganja i svako oglašavanje biti suspendovani u Rusiji i da će podržati „20.000 ruskih saradnika i 40.000 ruskih poljoprivrednika u lancu snabdevanja“. Navode i da će nastaviti da prodaju osnovne potrepštine, kao što su mleko i drugi mlečni proizvodi, formule za bebe i hranu za bebe, u Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je za CNN pre dva dana da se „sve zapadne kompanije moraju povući iz Rusije“ iz humanitarnih razloga.

„Bili smo uznemireni kada smo čuli da kompanije kao što su Koka-kola i MekDonalds ostaju u Rusiji i nastavljaju da isporučuju svoje proizvode“, rekao je on.

Gašenje Mekdonaldsa u Rusiji dolazi nakon što su brojni drugi potrošački brendovi, uključujući Netfliks, Levi’s i  Ikeu objavili da obustavljaju poslovanje u zemlji.

BONUS VIDEO Potresni snimci raketriranja Irpina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare