Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK

Bivši ruski predsednik i premijer, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je na Tviteru posetu francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Ukrajini rasističkim vređanjem u vezi sa stereotipima o kuhinjama tri zemlje Evropske unije.

„Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole da posećuju Kijev“, rekao je Medvedev.

Medvedev procenjuje da će lideri EU obećati Ukrajini članstvo u Uniji i stare haubice, „naliće“ se horilkom (ukrajinskom vodkom) i otići kući vozom, „kao pre 100 godina“.

Pročitajte još:

„Sve je u redu. Ipak, Ukrajinu to neće približiti miru. Sat otkucava“, zaključuje bivši ruski predsednik.

Trojica najmoćnijih lidera Evropske unije nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francusle Emanuel Makron, italijanski premijer Marijo Dragi četvrtak su po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu došli u Kijev kako bi sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razogovarali o situaciji u kojoj se njegova zemlja trenutno nalazi. Neposredno nakon njihove posete, Brisel će doneti zvaničnu odluku o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u EU.

Do Kijeva su došli iz Poljske specijalnim vozom. Po dolasku su prvo posetili uništeni grad Irpin. Makron je tokom posete rekao da su u Irpinu počinjeni „masakri i ratni zločini“.

„To je herojski grad, sa ožiljcima varvarstva“, naglasio je Makron. Nemački kancelar je dodao da „to mnogo govori o brutalnosti ruskog agresorskog rata.“

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Zašto je uhapšen ukrajinski obaveštajac u Srbiji?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare