Novo žarište korona virusa u Hercegovini je Međugorje, izjavio je danas u Mostaru šef Odeljenja za infektivne bolesti SKB Mostar, Jurica Arapović.

On je rekao da su u izolaciji „Majčino selo“ i tamošnji samostan sa dvadesetak redovnika i redovnica, koji su početkom marta imali blaže simptome bolesti.

„Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19. Radi se o jednom otvorenom redovničkom sistemu. Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, pa se i ta kuća s redovnicima i Majčino selo stavljaju u jedan oblik karantina“, rekao je Arapović.

Naglasio je da trenutno testiraju primarne kontakte, koji su u visokom riziku od zaraze Covidom-19.

„Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru, teške i neizvesne prognoze, u kritičnom stanju. Fratar i druga časna sestra su u srednje teškom stanju“, rekao je Arapović, preneo je sarajevski portal Klix.

On je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se otvaraju žarišta bez epidemiološke podloge.

„Bojim se da će se Covid 19 uvući u građanstvo i nećemo moći da pomažemo i dođemo do nekih kontakata, što je preduslov da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekoj od evropskih država. S obzirom na naš zdravstveni sistem to nije dobro“, zaključio je Arapović.