Foto:EPA-EFE/DEAN LEWINS

Na kruzeru “Rubi princes”, usidrenom u luci u Sidnej, nalazi se više od hiljadu članova posade iz različitih zemalja, među kojima su i 22 državljana Srbije, potvrdio je danas Tanjugu ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

Prema njegovim rečima, jedan od naših državljana pozitivan je na virus korona i nalazi se na lečenju u bolnici.

Ambasador kaže da je njegovo stanje stabilno i da se oseća bolje, te da se očekuje da će uskoro biti pušten sa bolničkog lečenja.

Australijski organi i kompanija koja je vlasnik kruzera “Rubi princes” traže način za povratak posade sa broda, kaže Petrović i dodaje da ambasade čekaju njihove instrukcije kako bi pomogle svojim državljanima da se vrate kući.

“Specifična je situacija sa našim državljanima, jer oni nemaju australijske vize, ali se intezivno traži način kako da ovo pitanje rešimo”, rekao je Petrović.

On je podsetio da su se putnici sa tog kruzera iskrcali u Australiju još sredinom marta bez medicinske provere, zbog čega je, kaže Petrović, protiv rukovodstva te kompanije pokrenuta krivična istraga zbog puštanja turista koji su bili pozitivni na virus korona.