Međunarodni krivični sud u Hagu Foto:Tanjug/AP Photo/Mike Corder

Međunarodni krivični sud (MKS) otvorio je kancelariju u Kijevu, najveću svoju kancelariju van Haga, objavio je danas ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin.

„Spoljna kancelarija Međunarodnog krivičnog suda otvorila je vrata u Ukrajini“, napisao je on na platformi „X“.

On je dodao da to predstavlja „odlučujuću fazu na ukrajinskom putu ka ponovnom uspostavljanju pravde.

Ukrajina nastoji da formira specijalni sud gde bi se sudilo ruskim vođama posle invazije zemlje, počete 24. februara 2022.

Kijev je u martu najavio da će uskoro biti otvorena kancelarija Međunarodnog krivičnog suda da „potpunije istraži međunarodne zločine počinjene u Ukrajini“.

„Za razliku od kriminalnog ruskog režima Ukrajina nema šta da krije“, rekao je Kostin i obećao da će njegova zemlja biti „transparentna“ i dozvoliti stručnjacima MKS-a pristup „scenama zločina, dokazima i svedočenijima“.

„Činimo sve što možemo da stručnjaci MKS-a mogu svojim očima da vide posledice zločina agresora i izvuku nezavisne zaključke“, rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina zajedno sa „celim civilizovanim svetom“ ujedinjena oko jednog cilja a to je da se osigura da agresor odgovara za počinjene zločine.

Paralelno sa tim međunarodna kancelarija zadužena da istražuje zločine „agresora“ protiv Ukrajine otvorena je u Hagu početkom jula, što prema Kijevu predstavlja prvi korak, „istorijski“ ka uspostavljanju specijalnog suda.

Međunarodni centar za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine okuplja tužioce iz Kijeva, Evropske unije, SAD i Međunarodnog krivičnog suda.

***

BONUS VIDEO: Povodom ukrajinskog Dana nezavisnosti: Uništeni ruski tenkovi u centru Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar