Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) pozvala je Rusiju da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate sa sastanka iza zatvorenih vrata u Beču.

Rojters je preneo navode diplomata da je tekst rezolucije, u kojem se od Rusije traži da „odmah prekine sve akcije usmerene na Zaporožje i bilo koje drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini“, usvojen sa 26 glasova za, dva protiv i sedam uzdržanih.

Prema tim navodima, protiv su bile Rusija i Kina.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa. Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Borbe oko elektrane, najveće nuklearne stanice u Evropi, izazvale su strahove od potencijalne katastrofe. Rusija je optužila Ukrajinu da pokušava silom da povrati fabriku, što Kijev demantuje.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je postavila teško naoružanje na tu lokaciju, znajući da Ukrajina verovatno neće pucati na nju. Moskva poriče te optužbe, ali se opire naporima da se demilitarizuje to područje kako bi se sprečila ekološka katastrofa.

BONUS VIDEO: Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar