Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Zapadne novinske agencije počinju da napuštaju Avganistan nakon što su vlast u državi preuzeli talibani. Portparoli za Vol Strit Žurnal, Vašington post, NBC njuz i CBS njuz rekli su u četvrtak da su njihovi reporteri napustili zemlju jer se bezbednosna situacija intenzivirala prezimanjem Kabula od strane talibana, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Vol Strit Žurnal nema više novinara na terenu u Avganistanu, ali je posvećen izveštavanju. Post je rekao da se oslanja na žice na terenu, i da ima novinare koji pomažu u obližnjim zemljama sa bogatim prošlim iskustvom u Avganistanu.

CBS rekao da je njihova dopisnica Roksana Saberi odletela u Dohu, gde nastavlja da prati situaciju. NBC je rekao da su Ričard Engel i ostatak tima mreže van zemlje.

Novinarske kuće donose odluke o stvarnom vremenu, uzimajući u obzir različite faktore dok odlučuju hoće li zadržati svoje osoblje u zemlji ili ih povući. Neki lokalni, poput LA tajmsa još uvek imaju svoje novinare tamo.

Njujork tajms je rekao da lista nastavlja da pokriva situaciju u Avganistanu sa izveštačima i fotografima u zemlji i inostranstvu, ali nije jasno da li to znači da još uvek ima dopisnike na terenu, prenosi CNN.

Šta će se desiti kada svi odu?

Novinari su iz Avganistana pružili dragocene izveštaje koji su više puta upućivali na to kako se Bajdenova administracija pokazala na terenu u Kabulu. Ukazivali su na sve, od birokratskog nereda u kome su Avganistanci morali da se kreću kako bi podneli zahtev za vizu, do lokističkih poteškoća pri jednostavnom odlasku na aerodrom.

Ali šta se dešava kada izveštači odu? Teško je reći da jaka svetslost koju štampa tamo predstavlja neće, poput barijske lampe da se isprazni i da postane slabija.

„Hladna politička kalucija“ Bajdenovog tima

Piter Beker iz Njujork tajmsa je tvitovao u četvrtak da je „hladna politička računica Bajdenovog tima da Amerikance neće zanimati šta se dešava u Avganistanu sve dok su Amerikanci na sigurnom“. Beker je istakao da „nije bilo naslovnih strana o Avganistanu u gradovima poput Bostona, Ostina, Čikaga, Atlante, Indijanapolisa, Fresna ili Majamija“. Beker je rekao da i TV gledanost govori sličnu priču. Kanali poput CNN i MSNBC jednostavno ne vide ogrono povećavanje broja gledalaca.

Kao što je Brajan Stilter napisao: „Pomoćnici Bele kuće i Bajdenovi saveznici kažu da je ovonedeljno izveštavanje pregrejano i da nije u skladu sa stavovima američke javnosti o tom pitanju. Bajdenovi kritičari kažu da izveštavanje na odgovarajući način kanališe moralno zgražavanje“.

„Izgledam mirno ali to ne znači da sam mirna“

Klarisa Vord reporterka CNN je za Kejt Stori iz Eskvajerra rekla da se u „napetim trenucima sa talibanima čini mirnom ali da to ne znači da je mirna.

„Ne paničim jer u tim situacijama ne možete paničiti. Ako ste neko ko paniči, onda biste verovatno trebali da radite drugačiji posao, jer ćete imati više problema. Ali to ne znači da sam mirna iznutra. To je samo način na koji se nosim sa strahom: postajem tiha i koncentrisana“, kaže ona.

Napali fotografa LA tajmsa

LA tajms je rekao da je fotograf Markus Jem pokušao da fotografiše podizanje zastave talibani u krugu saobraćaja u centru Kabula, kada se niotkuda pojavio talibanski borac i udario ga šakom u glavu. Nastavio je da tuče fotografa, a zatim je zahtevao da obriše sve slike. Jem je u jednom trenutku na kolenima rekao da je govorio talibanu da ga ne povredi.

Na kraju je intervenisao militant koji govori engleski, svestan da napad na zapadne medije nije u skladu sa imdidžom koji talibansko rukovodstvo pokušava da prikaže. Ponudio je fotografu energetsko piće i pustio ga.

Napadnuti i avganistanski novinari

„Pretučene, racije u domovima, vraćene sa posla jer su žene: neke su od pritužbi avganistanskih novinara poslednjih dana. Sve to seje sumnju u uveravanja talibana da će nezavisnim medijima biti dozvoljeno da rade“, izvesio je Rojters u četvrtak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar