Foto: Hadrian / Shutterstock.

Polovina dobavljača švedskog proizvođača nameštaja IKEA iz Belorusije godinama su koristili zatvorenike kao prinudnu radnu snagu, objavio je francuski istraživački portal Disclose, dok je portparol IKEA naveo da kompanija "veoma ozbiljno shvata izveštaje iz Belorusije i ne prihvata kršenja ljudskih prava u svom lancu snabdevanja".

Prema nalazima ovog istraživačkog portala, koji prenosi Politiko, polovina većih beloruskih dobavljača imala je veze za zatvorima.

U jednom od dokumenata se navodi da je dobavljač švedske kompanije Mogoteks 2019. godine kupio tekstil od IK-2 centra za maloletne delinkvente.

Upravnik tog centra je bio pod sankcijama Evropske unije od 2006. do 2014. godine zbog „nehumanog tretmana političkih zatvorenika“.

Zaposleni zatvorenik tog centra primao je dve do pet rubalja mesečno, što je manje od dva evra, dok je prosečna plata u Belorusiji u septembru ove godine iznosila 1.637 rubalja ili oko 600 evra.

Režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka primorava zatvorenike da rade besplatno i koristi ih kao besplatnu radnu snagu, uključujući i političke zatvorenike, rekao je za Politiko Franak Vijačorka, glavni savetnik opozicione političarke u egzilu Svetlane Tihanovske.

Mnogi su osuđeni na godine prinudnog rada zbog učešća na protestima, podršci Ukrajini ili zbog kritika Lukašenka, dodao je.

Vijačorka je zatražio od zapadnih kompanija da prestanu sa bilo kakvom saradnjom sa režimom, državnim kompanijama i bilo kojom institucijom koja je povezana sa vlastima.

Saradnja kompanije IKEA sa kompanijama u Belorusiji počela je 1999. godine, kada je Lukašenko već bio na vlasti, a u narednim godinama ta zemlja je, posle Poljske, postala drugi najveći dobavljač švedskog proizvođača nameštaja.

Nabavka kompanije IKEA iz Belorusije je uvećana sa 130 miliona evra u 2018, na 300 miliona u 2021. godini.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

Komentari

Svi komentari (1)