Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia

Masovna grobnica sa 17,5 tona ljudskog pepela pronađena je u severnoj Poljskoj, nedaleko od bivšeg nacističkog koncentracionog logora Soldau.

Tomaš Jankovski iz Instituta nacionalnog sećanja Poljske rekao je da se u grobnici nalaze ostaci najmanje 8.000 žrtava.

Veruje se da su tela spaljena i zakopana u pokušaju nacista da prikriju tragove svojih ubistava, navodi BBC.

Koncentracioni logor Soldau formiran je 1939. za prebacivanje, interniranje i istrebljenje, i korišćen je tokom nacističke okupacije.

U njemu je, kako se misli, ubijeno oko 30.000 ljudi i istražitelji se nadaju da će im DNK analiza ostataka dati više podataka o žrtvama. Od Poljaka koji su ubijeni su pripadnici sveštenstva i inteligencije.

Arheolozi su našli stotine tragova odeće, dugmića i drugih predmeta, ali ništa vredno, što nagoveštava, kako ocenjuje BBC, da su tela opljačkana pre nego što su zakopana.

Jankovski je kazao da su dve jame pronađene u blizini Soldaua, sada poznatog kao Dzjadovo, kao i da će biti izvršena dalja iskopavanja.

Procena od 8.000 žrtava zasnovana je na telesnoj težini osobe procenjenoj na dva kilograma.

Nezavisno od toga, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je juče da je spreman izveštaj u kojem su detaljno pomenuti ne samo nacistički zločini, već i kalkulacije o finansijskim gubicima, pretvoreni u današnje valute.

Naveo je da su Nemci naneli ogromnu štetu poljskom narodu i da nikad nisu platili reparaciju. Nemačka je rekla da je pitanje reparacije legalno zatvoreno 1950-ih godina.

Oko šest miliona Poljaka izgubilo je život u Drugom svetskom ratu, uključujući i tri miliona Jevreja. Poslanik u poljskog konzervativno-nacionalističkoj vladi rekao je 2019. da bi gubici Poljske mogli da se procene na 850 milijardi dolara.

Bonus video: Poljska na udaru najjače oluje u poslednjih 30 godina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)